Cukrář.cz

Reklama



Cukr jako potrava

25.01.2002 | Autor: Jan Novotný | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Vědečtí pracovníci, kteří se zabývají studiem lidské potravy, se shodují, že cukr je jedním z nejdůležitějších topiv v lidském těle. Již za několik minut po snězení je tělu prospěšný a vyvolává silnou energii. To je příčina, proč nejvíce cestovatelé, závodníci, horalé, turisté, vojáci, sportovci a také všichni, kteří namáhavě pracují nebo cvičí, požívají tolik cukru a proč děti dychtí po všech sladkostech. Kalorický účinek jednoho kilogramu cukru obsahuje asi třikrát více výživných jednotek, jako kilo vajec nebo brambor a skoro třicetkrát víc než kilo hovězí pečeně.
Stravovací proces při konzumaci cukru proběhne v těle zhruba desetkrát rychleji než u škrobovité potravy. Průměrná potrava potřebuje k asimilaci tři až čtyři hodiny, zatímco u cukru dojde ke spalování již za deset minut. Krev a svalstvo je tedy zásobováno v několika málo minutách. Obdobně jako je tomu u alkoholu, ale v případě cukru bez škodlivých následků.

Kilogram cukru vydá 4 000 kalorií a jen tučná slanina, máslo a vepřové sádlo, vykazují více kalorií (7080, 7300 a 8560). Výživná hodnota jednoho
kilogramu cukru se rovná výživné hodnotě 2,5 kg hovězího masa, 50 vajec, vajec, 56 dkg másla, 6 l mléka, 1,70 kg chleba nebo 4,5 kg brambor. Vezme-li se za základ, nikoli váha, nýbrž cena, jeví se tento poměr pro cukr ještě příznivější. Cukr stojí na prvním místě, neboť vzhledem ke své výživné hodnotě je daleko nejlevnější potravinou.

Podle pracovního výkonu, tělesného stavu a pohlaví, potřebuje člověk denně 2 000 - 3 000 kalorií. Za klidu vystačí i s 1 600 - 2 000 kalorií.
V nouzi by mohl tedy přežívat s půl kilogramem cukru denně a s potřebnou dávkou tekutiny. Proto při hrozbě války se lidé zásobovali především cukrem.
Pro starší lidi a pro děti je používání cukru prospěšné, protože trávení cukru neobtěžuje jejich žaludek. Starší lidé se cítí po požití cukru svěžejší a volnější. U zcela malých dětí, které se ještě živí mlékem, je ovšem zapotřebí opatrnost, neboť by jim cukr spíše škodil než prospíval.

To, že si organismus člověka vyžádal cukr jako potravinovou potřebu zcela nezávisle na jeho vědomí či dokonce odborném úsudku, svědčí ta skutečnost, že cukr je používán již od pradávna ve formě medu či různých druzích ovoce a to daleko dříve, než se začal vyrábět z cukrové třtiny či řepy.


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.