Cukrář.cz

Reklama



Říman chce ulevit živnostníkům

13.10.2006 | Autor: Miroslav Petr | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Ministr průmyslu Martin Říman se rozhodl ulehčit život živnostníkům: navrhl 150 změn zákonů a vyhlášek, které zatěžují drobné podnikatele. Nechce například zavádět registrační pokladny.
Vedle zásadních problémů se chce vypořádat i s kuriozitami, jako je stále platná vyhláška o založení podniku zahraničního obchodu Tuzex.
Přestože vláda ODS podala ve středu demisi, část změn stihne Říman prosadit. Například pomůže majitelům restaurací. Do dvou až tří týdnů ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví výrazně zjednoduší hygienická pravidla, která museli restauratéři zavádět před vstupem země do Evropské unie.

Hotovky bez zmrazení
Z vyhlášky zmizí například požadavek, aby měl v restauracích personál jen bezdotykové baterie a vlastní záchody oddělené od zákazníků. Stejně tak už nebudou muset kuchaři povinně zmrazovat jídlo po čtyřech hodinách.
Podnikatelé přitom kvůli vyhlášce už investovali do úprav zhruba 1,5 miliardy korun.
"Vyhláška nás přišla na desetitisíce u každé z provozoven," tvrdí Radovan Sochor, šéf firmy Daos Plus, která řídí v Česku síť čtyřiceti "Švejk" restaurantů. "Každé zmírnění podobné vyhlášky je žádoucí. Ale důležitější je, aby se ta pravidla pořád neměnila."
"Nešťastné je, že podnikatelé, kteří tahle pravidla nějak obcházeli, se dnes mohou smát těm poctivým, kteří investovali značné sumy, aby vyhlášce vyhověli," přidává se prezidentka Sdružení podnikatelů v pohostinství a cestovním ruchu Mirka Luprichová.
Na hygienické vyhlášky doplácejí také obce, které musely vylepšit školní jídelny. Investice se podle Římanova odhadu vyšplhaly na pětadvacet až třicet miliard korun.

Mírnější zákoník práce
V rámci projektu "Stop šikaně živnostníků" by chtěl ministr změnit i nový zákoník práce. Právě proti němu nejvíce protestují podnikatelé. Hospodářská komora podala prostřednictvím senátorů ústavní stížnost na tři jeho části, které dávají větší moc odborům.
"Náš seznam je takový nástřel, první pokus tuto problematiku komplexně pojmout. Bojovat s byrokracií lze, musí se jen chtít," dodal Říman.

zdeoj: ihned


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.