Cukrář.cz

Reklama



Inspekce zakázala prodej polských vajec

10.10.2006 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej sedmdesáti tisíc vajec dovezených do České republiky z Polska. Vejce, která ležela na pultech prodejny Kaufland v Praze, neodpovídala jakostním předpisům Evropské unie. Uvedla to mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Závadná slepičí vejce značky Best Farm dovezl v balení po třiceti kusech do Česka polský výrobce Ovotek. "Skořápky vajec byly znečištěny slepičím trusem nebo vaječným obsahem, část z nich byla popraskaná," uvedla Kolejková.
Na dovoz nekvalitních vajec v minulosti častokrát upozorňovali domácí výrobci. Před dvěma týdny varoval před dovozem vajec z Polska předseda dozorčí rady Českomoravské drůbežářské unie František Novák. Polští výrobci podle něj krmí slepice masokostní moučkou, což je v zemích Evropské unie zakázáno.
Novák se opíral o rozbor krmné směsi pocházející z Polska, který počátkem února provedla laboratoř Státního veterinárního ústavu. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben však později uvedl, že informace o výskytu vajec od drůbeže krmené masokostní moučkou se nepotvrdila.
Potravinářská inspekce může vejce kontrolovat jen v obchodě, dovoz, výrobu a balení vajec podle zákona kontroluje pouze Státní veterinární správa. Ta během speciální akce zaměřené na dovoz vajec vrátila od konce července do konce září výrobcům přes osm set tisíc vajec.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.