Cukrář.cz

Reklama



Zákon č. 215/2005 Sb., o registračních pokladnách a o změně některých zákonů

22.06.2005 | Autor: HO.RE.KA. ČR | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Zákon  č. 215/2005 Sb., o registračních pokladnách a o změně některých  zákonů (zákon o registračních pokladnách)
Dne  1. 7. 2005 začne platit nový zákon o registračních pokladnách  a také  novelizovaný živnostenský zákon v oblasti, která  se vztahuje k vydávání dokladů  o zaplacení. Tyto  právní předpisy se dotknou především těch podnikatelů, kteří  prodávají  zboží nebo poskytují služby (živnostenský zákon)  a v případě zákona o  registračních pokladnách těch, kteří  provozují maloobchodní nebo hostinskou  činnost na základě  živnostenského oprávnění.

O jaké  změny jde především?
1) Podle novely zákona o živnostenském podnikání, musí od 1.  7. 2005  všichni podnikatelé, kteří podnikají na základě  živnostenského oprávnění, vydat  zákazníkovi doklad o prodeji  zboží nebo poskytnuté službě, a to pokud přesahuje  platba  výši 50,- Kč. Zákon o živnostenském podnikání nerozlišuje,  zda se jedná o  doklad z elektronické pokladny, či doklad vypsaný  ručně.
2) Nový zákon o  registračních pokladnách povinnost vydávat doklady  ještě  upřesňuje. Od 1. 7. 2005 každý daňový subjekt, který provozuje  maloobchodní nebo hostinskou činnost na základě živnostenského  oprávnění a který  používá jakoukoli elektronickou pokladnu,  která tiskne pokladní blok, má  povinnost oznámit v každém  pokladním místě svoji identifikaci a umístit  upozornění  o tom, že je povinen za provedenou platbu vystavit a předat  zákazníkovi  potvrzení o platbě za maloobchodní prodej zboží nebo poskytnutí  hostinské činnosti, přesáhne-li platba 50,- Kč. Potvrzením  o platbě bude doklad  tištěný touto elektronickou pokladnou.  Zákazníkovi bude v každém pokladním místě  viditelným způsobem  oznámeno, že prodávající provozující maloobchodní nebo  hostinskou  činnost je povinen mu vydat doklad o platbě.

Zákon  o registračních pokladnách přímo předepisuje text tohoto oznámení:

„Zákon  o registračních pokladnách ukládá prodávajícímu povinnost  předat o  provedené platbě pokladní blok vystavený pokladnou  tohoto pokladního místa nebo  očíslovaný paragon, popřípadě  pokladní blok vystavený záložní pokladnou, v  případě její  poruchy.“
Prodávající, který provozuje  maloobchodní či hostinskou činnost, a který  nepoužívá jakoukoliv  elektronickou pokladnu, nemusí tuto pokladnu pořizovat k 1. 7. 2005. Taktéž nemusí mít v prodejním místě umístěno oznámení  o povinnosti  vydat doklad o platbě. Tyto a další povinnosti  vyplývající ze zákona o  registračních pokladnách musí  splnit nejpozději od 1. 1. 2007. Doklad o prodeji  zboží či  služeb nad 50,- Kč však musí prodávající vydat a to v souladu  s novelou  zákona o živnostenském podnikání, byť by to byl  paragon vypsaný ručně.
Další podrobnosti  jsou zveřejňovány na internetových stránkách české daňové  správy
http://cds.mfcr.cz  v sekci „aktuality“ a  od 1. 7. 2005 v samostatném odkazu „Registrační  pokladny“.
Od 7. 6. 2005 je podrobná  informace k dispozici na finančních ředitelstvích  a finančních  úřadech na místech určených k informování daňové veřejnosti.  Pro  případné dotazy je k dispozici e-mailová adresa:
registracni.pokladny@mfcr.cz.
Zdroj:
www.socr.cz 14. 6. 2005 – sekretariát SOCR ČR

Informace dodala HO.RE.KA. ČR



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.