Cukrář.cz

Reklama



HACCP od května i pro prodejce již pod sankcí !!!

11.02.2005 | Autor: SZPI | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Od 1.května letošního roku budou muset mít – stejně jako výrobci - také všichni ostatní, kdo uvádějí do oběhu potraviny, zaveden Systém kritických bodů (SKB, Hazard Analysis Critical Control Points - HACCP).  Novela vyhlášky Mze č.147/1998 Sb. znamená zavedení SKB, respektive správné hygienické praxe, především v obchodní síti.

Funkční Systém kritických bodů  by měl minimalizovat riziko kontaminace potravin a naopak zvýšit jejich bezpečnost. V zásadě znamená několik kroků: 1. analýzu rizik nebezpečí, kdy je potřeba vytipovat taková místa v procesu nakládání s potravinami, která by mohla znamenat ohrožení jejich bezpečnosti, 2. stanovení kritických bodů, přičemž v některých případech může být vytipován a stanoven dokonce i pouze jediný bod, 3. stanovení kritických hodnot a mezí, které určují např. bezpečnou teplotu skladování, 4. monitoring těchto mezí a hodnot, který znamená jejich průběžné sledování a záznam a 5. určení nápravných opatření v případě, kdy dojde k porušení správné hygienické praxe.  Systém kritických bodů vyžaduje, aby o něm byla vedena dokumentace, kterou je nezbytné uchovávat po předepsanou dobu.

Až do 30.4.2005 budou inspektoři SZPI zavedení Systému kritických bodů u prodejců pouze monitorovat, protože novela vyhlášky podnikatelům umožňuje ověřit správné fungování a „doladění“ systému v praxi. Především středním a malým obchodníkům budou inspektoři poskytovat osvětu a konzultace. Kontrolu zavedení a funkčnosti SKB v obchodní síti začne SZPI s plnými – tedy případně i sankčními důsledky – kontrolovat až od 1.května 2005.

Podle dosavadního znění příslušné vyhlášky inspekce zatím kontrolovala zavedení Systému kritických bodů pouze u výrobců potravin. V současné době má funkční SKB zavedeno 80% z nich. Zbývající, především malí podnikatelé, systém do výroby zavádějí v tomto období. Kromě velkých obchodních řetězců je nyní v České republice asi 50-60 tisíc podnikatelů, kteří se zabývají prodejem potravin.

Zdroj: www.szpi.cz

 


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.