Cukrář.cz

Reklama



CUKRÁŘSKÉ DOSTAVENÍČKO V RIMINI - Buon giorno SIGEP 2005 !

fiogf49gjkf0d

V přímořské letovisku Rimini v Itálii, vyhledávaném v letní sezóně turisty kvůli písečným plážím, si již na počátku roku dali dostaveníčko milovníci sladkostí při příležitosti 26. ročníku cukrářského veletrhu SIGEP v prostorách jednoho z nejmodernějších výstavišť Evropy známého pod názvem FIERA.

Italská cukrařina, potažmo výroba zmrzliny, je ve světě souměřitelným pojmem jako italský automobilový klenot značky Ferrari, a tak není nikterak daleko od věci, že napříč mrazivému lednu se vydávají do výstavní cukrářské mekky sladomilní poutníci z celé Evropy i ostatních kontinentů.
Ve prospěch zájmu o cukrářské produkty napovídá i údaj plošného rozměru výstavních ploch pro jednotlivé bílé obory: cukrářství 31.4 tis. m2, zmrzlina 30.9 tis. m2, strojní zařízení a doplňky 13 tis. m2, čokoláda 3.5 tis. m2, cukrářská dekorace 3.2 tis.m2.

SIGEP není jen statická výstava, ale především rušná činnost předváděcích akcí, odborných fór a konferencí, kdy své nadstandardní oborové znalosti sdělovali vrcholoví specialisté ve dvanácti klimatizovaných halách veletržního areálu. Návštěvníkovi se tak naskýtala možnost rozšířit si své profesní rozhledy o vyzkoušené laboratorní a praktické zkušenosti s následným uplatněním ve své práci.
K témuž též přispěly ukázky tvorby jednotlivců či kolektivů odborných škol ve zdařilém ztvárnění různorodých uměleckých námětů z čokolády, zmrzliny, marcipánu, karamelu nebo z těsta.

Zkusme načrtnout průřezový profil veletržní nabídky. Jen v cukrářském odvětví, kde jsme napočítali více než stovku výrobních a pomůckových položek, můžeme jen namátkově uvést některé z nich, a to: suroviny, polotovary, dortové stojany, destiláty, emulgátory, želatiny, přístroje a zařízení všeho druhu, chladící vozy, mléčné produkty atd., atd.

Obdobně lze hovořit o zmrzlinách, a to nejenom o pastách, aromatech, krémech, termopřepravkách, strojích a zařízeních, ale  též o nabídce nepřeberného zmrzlinového sortimentu doslovně se vším všudy. Co nabídka, to ochutnávka a to téměř doslovně na každém kroku. Chuťová technologie se ubírala již vychozeným směrem, ale několikrát se bylo možné setkat se snahou vybočit do netradiční chuťové polohy, jak tomu bylo v případě čokoládové zmrzliny s ingrediencí chilli papriky.

Kde je zmrzlina, tam jsou i poháry. A zde se návštěvnické oči pokochaly na výtvarném provedení skleněných či keramických nádob originálního italského slohu, jenž se prezentoval s veškerou lašskou grácií, v mnohdy až neuvěřitelných podobách v nekonečném odstínu různobarevnosti.

Čokoládovničtí gurmáni se mohli seznámit s paletou kakaových produktů, bonbonů,  esteticky nápaditých bonboniérových krabic, čokoládových obalů, forem, strojů na lití čokolády, čokoládovými tunely a dalšími zařízeními k tvorbě této populární pochoutky.
Do střípkovitě přiblíženého veletržního výběru je nutné dále přiřadit potřeby pro potravinářskou hygienu, čisticí a dezinfekční prostředky, bioprodukty, klimatizační zařízení, počítače, kontrolní systémy, registrační pokladny a vůbec vše, co s cukrářským, respektive restauračním oborem ve vyspělém světě souvisí.

Veletržní SIGEP je taktéž možné nazvat i festivalem kávy, kdy opět „na každém rohu“ bylo možné se setkat s firmou zabývající se kávovým nápojem a všemi příslušnými atributy spojenými s tímto společenským nápojem. Pochopitelně taktéž s možností ochutnávky.

Samostatnou kapitolou byla cukrářská a zmrzlinářská dekorace sestávající z pestré nabídky doplňkového sortimentu v podobě papírových či keramických ozdob, květin, vějířů s dětskými a společenskými motivy a dárkového zboží. Nabídka se dále ubírala přes ozdobné svíčky a svíce přes stolní prostírání a směřovala k nábytkovému vybavení provozoven v umělohmotném, kovovém, aluminiovém či dřevěném provedení a pokračovala v nekonečné cestě k reklamním poutačům v písmovém či obrazovém ztvárnění.
Kromě toho zde návštěvník nalezl aranžerské pomůcky pro výzdobu prostor gastronomických provozoven.



Město Rimini o počtu 130 tisíc obyvatel lze demokraficky vřadit mezi naší Plzeň a Olomouc, není jen veletržním městem, ale skýtá i možnost prohlídky turistických atrakcí, kterými jsou památky etruské kultury, s kterými je možné se setkat v podobě Augustova oblouku, jehož stavba se datuje letopočtem 27 roků př.n.l. Obdobně lze hovořit o mostu Ponte de Tiberio ze stejného období. K chloubě riminské historie též náleží proslulý renesanční chrám Tepio Malastiano.
Na své si přijdou i příznivci typických italských trhů, které se konají každou středu a sobotu na náměstí Malasta a Cavour.

A to ještě není z nabídky, kterou tato část Itálie nabízí vše. Pouhých 27 km od centra města se nachází nejmenší republika na světě (pozor nezaměňovat s nejmenším státem, kterým je Vatikán) a to turistické San Marino mající asi 23 000 obyvatel a rozlohu 60 km. Památná historie tohoto státu tvořeného dominantou tří skalních věží, se nachází na hoře Monte Titano ležící v nadmořské výšce 750 m n.m. ze které je panoramatický výhled po širokém okolí jako z letadla.

Cesta do Rimini je sama o sobě velikým turistickým zážitkem. Moravané zpravidla cestují přes Vídeň, s dalším pokračování ve směru rakouských Alp, které vystřídají italské masívy vytvářející soutěsky s Julskými Alpami, nacházejícími se na slovinském území. Ještě na rakouském území si turista může zvolit alternativní variantu cesty přes Slovinsko. Zanedlouho po vstupu na italské území se projíždí kolem atraktivních Benátek a městem, kde se konají závody F1, Imolou.

Zimní návštěva Rimini za účelem poznatků na cukrářského veletrhu je taktéž vhodným odrazovým můstkem pro případný pobyt v letním období, kdy Rimini je proslulé svými písčitými plážemi o délce 20 km, nazývanými Sluneční Riviera, s pozvolným svažováním se do moře, kdy tento druh pobřeží je velmi vhodný pro pobyt návštěvníků s dětmi.
Pro poskytnutí ubytování je v Rimini připraveno více než 1400 hotelů!
Komu nevyšlo letos aby se pokochal cukrářskou tvorbou a příslušenstvím, má k tomu příležitost již za necelý rok, protože SIGEP je veletrh s roční periodou.




Ing. Jan Voda ICS,
zastoupení Rimini Fiera S.p.A.:
tel. 224312163
fax: 224312164 
e.mail: j.voda@ics-prague.cz
, icscomps@mbox.vol.cz
http://www.ics-prague.cz

ARRIVEDERCI A SIGEP 2006 !!!



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.