Cukrář.cz

Reklama



Vzplál oheň 21. kuchařské olympiády IKA 2004

fiogf49gjkf0d

V hlavním městě německého spolkového kraje Thüringen v Erfurtu, byla zahájena 21. olympiáda kuchařského a cukrářského umění. Přehlídky kulinářského umu se zúčastnilo 1100 kuchařů z 36 zemí, 32 národních družstev, 16 juniorských národních týmů, 12 týmu ozbrojených složek, 9 cukrářských týmů, 8 společenského stravování, 60 regionálních družstev a přes 300 jednotlivců.

Absolutním vítězem 21. olympijského kulinářského umění se stalo národní družstvo Švédska.

  • Nositelem zlaté medaile v kategorii A – kuchařského umění, je národní tým Švédska.
  • Nositelem zlaté medaile v kategorii B - kuchařského umění, je národní tým Kanady.
  • Nositelem zlaté medaile v kategorii C – patisserii -  jemného pečiva, je národní tým Švédska.
  • Nositelem zlaté medaile v kategorii R – národní kuchyni, je národní tým USA

Českou republiku reprezentovaly seniorský a juniorský národní tým ČR.
Regionální týmy Nestlé Culinery Team, Pražský regionální tým, Grand hotel PUPP Karlovy Vary, tým veřejného stravování a jednotlivci.

V soutěži národních družstev, získal seniorský národní tým ČR ve čtyřech kategoriích dvě bronzové, jednu stříbrnou medaili a diplom. Celkově se umístil na 18. místě se ziskem 366,66 bodů z 32 zúčastněných týmů.

Juniorský národní tým ve třech bodovaných kategoriích získal ve studené, teplé kuchyni a v kuchařském studiu 3 stříbrné medaile. Celkově se umístil na 8. místě se ziskem 392,8 bodů z 16 soutěžících.


Regionální tým Nestlé Culinery Team se stal nejúspěšnější z českých týmů své kategorie a získal tři bronzové medaile a v souhrnném hodnocení obdržel bronzovou medaili.
Celkově se umístil na 27. místě z 53 účastníků.

PRAŽSKÝ REGIONÁLNÍ TÝM získal jeden bronz, jedno stříbro a diplom a v celkovém hodnocení získal bronzovou medaili.
Umístil se na 34. příčce se ziskem 522,9 bodů.

GRAND HOTEL PUPP získal 2x diplom a jeden bronz. Jeho působení bylo celkově ohodnoceno diplomem. Umístil se celkově na 48. místě se ziskem 471,09 bodů.

V jednotlivcích se stal ve své kategorii olympijským vítězem Luděk Procházka z týmu Nestlé Culinary Teamu, a to již podruhé v historii jeho olympijských startů.
Dvojnásobný olympijský vítěz se stal nejúspěšnějším českým reprezentantem erfurtské olympiády 2004 a nejúspěšnějším českým gastroolympionikem všech dob.

V kategorii D1 získala stříbrnou a bronzovou medaili umělecká cukrářka Mirka Slavíková z Nestlé Culinary Teamu, která se ziskem dvou drahých kovů zařadila na druhé místo nejúspěšnějších českých reprezentantů letošní olympiády v kategorii jednotlivců.


V kategorii D1 – umělecké kuchařství, získal stříbrnou medaili Josef Kuchař ze Bzence.
Foto a tvorba v rozpracování

V kategorii D2 – umělecké cukrářství, získala bronzovou medaili umělecká cukrářka Marie Kučerová z SOŠ,SOU a OU Bzenec.



V kategorii A získal bronzovou medaili Oldřich Pitra - provozovatel restaurace Sport hotel - pekárna v Sušici - tvorba v rozpracování

V kolegiu rozhodčích působil poprvé v historii gastronomické olympiády český komisař Milan Sahánek.


NÁRODNÍ DRUŽSTVA - senioři

Národní týmy měly personální složení čtyř kuchařů, jednoho cukráře a jednoho manažera. Družstva soutěžila ve čtyřech kategoriích a součet dosažených bodů v každé z nich určoval olympijského vítěze v kategoriích. Tým s nejvyšším počtem bodů ze všech kategorií se stal absolutním vítězem kuchařské olympiády.

Kategorie A - kuchařské umění -

  • 2 výstavní mísy „fingerfood“, tapas, snack a 5 různých druhů po šesti porcích, za studena zhotovených a za studena prezentovaných, za tepla zhotovených a za studena prezentovaných
  • 1 studená slavnostní mísa pro 8 osob
  • 6 různých kompletních předkrmů, jednotlivě zhotovených pro jednu osobu

Hodnotící kritéria: Vzhled, pokrokovost, přehlednost, profesní příprava, uspořádání, servis.

Maximální počet bodů: 80. Při třech ohodnocení byl možný maximální součet 240 bodů.

Kategorie B - kuchařské umění -

  • 1 vegetariánská mísa jako hlavní pokrm pro 4 osoby, zhotovené za tepla a za studena podávaná
  • 1 menu pro 4 osoby sestávající z tří chodů, zhotovené za tepla a za studena podávané
  • 4 různé talíře jednotlivě zhotovených moderních hlavní jídel, za tepla zhotovených a za studena podávaných


Hodnotící kritéria: viz. kategorie A
Maximální počet bodů: viz. kategorie A

Kategorie C- patisserie/jemné pekařství

  • 6 stejných dezertů, teplých nebo studených, v banketovém uspořádání pro 200 osob
  • jedna mísa čajového pečiva nebo bonbonů, či petits foure, též možnost sýrových foures. 5 různých druhů pro 8 osob v dekorativním provedení.
  • 4 různé exkluzivní dezerty s dekorativními kusy na libovolné téma.

Hodnotící kritéria: viz. kategorie
Maximální počet bodů: viz. kategorie

Kategorie R - národní restaurace

V této kategorii reprezentovaly národní týmy speciality svých zemí.

  • 110 menu sestávajících z teplých předkrmů (ryby, korýši, drůbež)
  • hlavní chod (porážkové maso, nebo divočina)
  • moučníky

Hodnotící kritéria: viz. kategorie + chuť
Maximální počet bodů: každý chod menu max. 80 bodů, celkem max. 240 bodů

Národní družstva - junioři

Tým sestával z pečovatele – kapitána a ze čtyř účastníků. Družstvo s nejvyšším počtem bodů ze tří soutěží obdrželo titul „Olympijský vítěz národních družstev juniorů IKA 2004“. Soutěžilo se v teplé kuchyni, kuchařském studiu a ve studené míse.

Teplá kuchyně

  • zhotovení110 porcí talířových pokrmů s maximálním cenou surovin 3 euro na porci

Hodnotící kritéria: uspořádání pokrmů, čistota, profesní uspořádání pracovního prostředí, dočasnost v provádění úkonů.
Maximální počet bodů: 200

Kuchařské studio

Menu pro 2 osoby

  • zhotovení studeného předkrmu  z filetovaného lososa
  • uvaření lososové - smetanové polévky a zhotovení lososové nádivky
  • hlavní pokrm z lososa
  • 3 dezertní talíře

Hodnotící kritéria: pořádek a čistota, pracovní technika, chuť, dodržení časového limitu, prezentace a pokrokovost.
Maximální počet bodů: 25 x 4 účastníci = 100 bodů

Studená mísa

  • 2 restaurační mísy nebo pokrmy pro 2 osoby zhotovené za tepla a za studena vystavené
  • 2 různé moučníky pro 1 osobu, jednotlivě zhotovené

Hodnotící kritéria: prezentace a pokrokovost, uspořádání, odborné provedení, přehlednost, servis
Maximální počet bodů: 80


Regionální týmy

Skládají se z kapitána, tří kuchařů a cukráře. Družstva soutěží v jednom dnu ve třech kategoriích v počtu 15 týmů. Tým s nejvyšším bodovým ohodnocením je oceněn jako „Pohárový vítěz – IKA 2004“

Kategorie A - Kuchařské umění -

  • 2 výstavní mísy „fingerfood, tapas nebo snack v provedení pěti různých druhů v 6 porcích, zhotovených jednou za studena a i za studena prezentovaných. Jednou zhotovených za tepla a za studena prezentovaných
  • 1 studená slavnostní mísa pro 8 osob
  • 6 různých kompletních předkrmů, jednotlivě uspořádaných pro 1 osobu

Hodnotící kritéria: prezentace, pokrokovost, přehlednost, profesní příprava, uspořádání, servis.
Maximální počet bodů: 80, při třech hodnocení je dosažitelný max. počet 240 bodů

Kategorie B - kuchařské umění -

  • 1vegetariánská mísa jako hlavní jídlo pro 4 osoby, za tepla zhotovená a prezentovaná za studena
  • 1 menu pro jednu osobu, sestávající ze 3 chodů, za tepla zhotovené a za studena prezentované
  • 4 různé, moderním způsobem jednotlivě zhotovené moderní pokrmy v talířovém podání, za tepla zhotovených a za studena prezentovaných

Hodnotící kritéria: viz. kategorie A
Maximální počet bodů: 80, při třech hodnocení je dosažitelný počet 240 bodů

Kategorie C – patisserie/jemné pečivo

  • 6 stejných dezertů, teplých nebo studených v banketovém uspořádání pro 200 osob
  • 1 mísa čajového pečiva nebo bonbonů, či petits foure nebo sýrových foures, 5 různých druhů ozdobných výstavních kusů pro 8 osob
  • 4 různé exkluzivní dezerty s výstavním exponátem na libovolné téma

Hodnotící kritéria: viz. kategorie A

Maximální počet bodů
: 80, při třech hodnocení je max. dosažitelný počet 240 bodů. Max. počet bodů v součtu kategorií A,B, C je 720 bodů

 

 

 

 


...pokračování zítra 24.10.2004

 



Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.