Cukrář.cz

Reklama



EUROMENU Jany BOBOŠÍKOVÉ

fiogf49gjkf0d

Populární televizní moderátorka Jana Bobošíková, která opouští prkna televizních ramp hodlá  zamířít do pětadvacetihvězdičkového evropského souhvězdí politického nebe. Tato mise s sebou nese mnoho úskalí a jedním z ostrých útesů, které mohou rozhodnout o volebním efektu je velmi náročná předvolební kampaň, v níž kandidátka o evropské křeslo zvolila místo pro krátké oddechnutí v kavárně-cukrárně Větrník v Brně, Řečkovicích, kde se též nachází sídlo vydavatelství a redakce našeho portálu. Při této příležitosti jsme nezávislou kandidátku do Evropského parlamentu pod volebním číslem 32 vyzpovídali na aktuální téma i na její vztah ke gastronomii.

 


Paní Bobošíková, opouštíte televizní obrazovku a s ní i práci, kterou i přes mnohé potíže máte ráda a v které se dobře orientujete. Vaši případnou budoucí práci v Evropském parlamentu máte určitě pečlivě  zmapovanou. Jak podle Vás bude evropská politická scéna silnou kávou v porovnání s vaší tuzemskou mediální činností?
Úvodem  je vhodné říct, že teprve kandiduji a že vše další se bude odvíjet od voličské důvěry mé osobě. Rozdílnost mé dosavadní mediální práce  a případné činnosti v Evropském parlamentu by spočívala v transformaci televizní politické moderátorky v poslankyni, kdy jsem dříve hovořila směrem k politikům a nyní bych politikem sama byla. To přináší zcela opačnou roli, ve které hodlám hrát velice aktivní úlohu a využívat mých zkušeností, které jsem měla možnost získávat jako mediální prostředník mezi politiky a veřejností a taktéž z mého ekonomického vzdělání.
Struktura Evropského parlamentu je rozdělena do 17 stálých výborů, ve kterých se většinou odehrává podstata dění které mohou navíc mít své další rozvrstvení. Zajímavostí je, že sídlem Evropského parlamentu jsou tři města v různých zemích, a to Brusel, Štrasburk a taktéž i Lucemburk, kam se soustřeďuje administrativa.
Z toho vyplývá, že poslanec bude častokrát měnit své působení, k čemuž je zapotřebí připočíst cesty za občany své země. Tedy z pohledu mé dosavadní profese by to byla káva s obdobným aroma, ale při odlišném pražení zrna. Mohu prohlásit, že jsem připravena ji pít plnými doušky.


V současnosti se nacházíte v úskalí předvolebního shonu ve kterém se vám vaši příznivci snaží přilepšit dobrým pohoštěním, což ovšem pro ženu ozářenou reflektory zvídavých pohledů může být postupem doby medvědí služba.
Jaký je váš předvolební jídelníček?

Jako každá žena, i já dbám o svůj zevnějšek. Je pravdou, že  mé návštěvy či zastavení jsou spojovány se  štědrou nabídkou pokrmů, pro mne mnohdy velice lákavých. Naštěstí dokáži svým choutkám poručit a striktně konzumuji méně kalorická jídla, u kterých dávám přednost zeleninovým přílohám. Nezapírám, že někdy trochu závidím mému doprovodu, který ve skladbě pokrmů nemusí dělat takovou potravní cenzuru jako já, ale svého chuťového koníka  dokážu udržet pevně na uzdě.


V gastronomické obci je jméno Jana Bobošíková taktéž známým pojmem, poněvadž je možné se s vámi setkat na mnohých potravinářských veletrzích. Jaká motivace vás přivádí do těchto prostor?

Pracovní zaměření mého manžela je práce s potravinářským sklem. Z toho vyplývá účast na veletrzích a já ve výstavním stánku ráda čepuji hostům pivo. Právě při této práci si tak mohu znovu připomenout  jak může být na první pohled jednoduchá práce složitá, pokud v ní chceme odvést vrcholový výkon. Sladit správnou míru s kvalitou pěny aby vytvářela vkusnou dekoraci načepovaného pivního moku, není až tak jednoduchou záležitostí.

Mediální osobnost, věřme že i europoslankyně a výčepní v jedné osobě je pozoruhodná kombinace.  Vy jste ale v poslední jmenované disciplíně dosti kovanou rutinérkou, ověnčenou výčepními soutěžními úspěchy.

Zúčastňuji se zajímavé soutěže v čepování piva pod názvem O krále výčepních České republiky kde čepuji pivo v novinářské kategorii. Toto klání obnáší načepování piva v půllitrové a třetinkové míře v časovém limitu, kdy se hodnotí pivní sloupec   a výška pěny. Pomocným hodnotícím úkonem je celkový dojem z nápoje a též   i vystupování soutěžícího. Na mé poslední soutěži o krále výčepních jsem skončila v kategorii novinářů na druhém místě.

Soutěž O krále výčepních ČR v sobě zahrnuje republikový vícekolový systém, jenž zřejmě při vašem případném vstupu do Evropského parlamentu nebudete moci absolvovat.  Nebude se vám po této zábavné, a pro vás taktéž i praktické, soutěži stýskat?

Určitě bude, je to opravdu zábavné, ale i též praktické a jak v regionálních kolech a tak i v brněnském finále panuje příjemná atmosféra a vždy se na tento pivní souboj těším. Je pravdou, že vícekolové klání bych v případě zvolení nemohla z časových důvodů absolvovat. Snad by se našla možnost mé účasti v podobě divoké karty, ale byla by to otázka pravidel této zajímavé a příjemné výčepní soutěže.

Je o vás známo, že pokud čas nehraje proti vám,  tak pro chvíle sváteční upečete něco dobrého.  Máte nějakou dezertní recepturu „á la Bobo“?)

Recepturu mám převzatou, ale s oblibou ji používám a hosté říkají, že jim mnou zhotovený dezert chutná. Ráda jim věřím.


JOGURTOVÝ KOLÁČ
Příprava na těsto: 1/4 l jogurtu, 15 dkg cukru krystal, 1 bal. vanilinového cukru, 2 vejce, 1/8 l oleje, ½ lahvičky citron. aroma, 20 dkg vlašských nebo lískových ořechů, 15 dkg polohrubé  mouky, ½ prášku do pečiva, 4-5 pol. lžic meruňkové marmelády, citronová kůra.

Postup: Jogurt, cukr, vanilinový cukr, vejce, olej a aroma mixujeme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Poté vložíme ořechy a prášek do pečiva a mouku a hněteme až vznikne těsto. Těsto vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy  a vložíme na spodní rošt trouby.
Pečeme při 170  stup. C asi 45 minut.
Koláč ještě teplý potřeme tenkou vrstvou marmelády a posypeme vlásenkovitě  nakrájenou citrónovou kůrou.


Život je nekompromisní režisér, který nám určuje roli podle jeho představ. Co kdyby vám nevyšla „Evropa“, jakou podobu mají vaše zadní kolečka?

Jsem ekonomka, mám praxi v novinařině, umím točit pivo a mám manžela. Něco z toho by mě určitě uživilo.

Paní Jano, česká gastronomie se mnohdy potýká s nesmyslnou legislativou.
Jak až dalece by mohl český zástupce v Evropském parlamentu ovlivnit některá dění našeho oboru?

Vím kam vaše otázka míří. Z televizní Sedmičky, z různých gastronomických jednání či besed a z bohaté působnosti v potravinářské oblasti kterou mám díky manželovi dobře zmapovanou, vím kde českou gastronomii tlačí pata. Evropský parlament je zástupcem občanů Evropské unie a má příslušný výbor a komisi, které se touto problematikou zabývají. Je proto v moci poslance apelovat na dané téma, a podotýkám, tím, že se osobně v gastronomické branži aktivně pohybuji, vím proto dobře o čem je řeč. A protože strukturální skladba Evropského parlamentu nabízí jednací sílu prostřednictvím příslušných výborů, má v tomto případě europoslanec odpovídající rozměr  pole působnosti aby zájmy veřejnosti zviditelnil dostatečným způsobem.

Paní Jana Bobošíková se rozloučila s televizními diváky v moderátorské roli ve které jim přibližovala obraz politické a společenské současnosti. Odchází (předpokládejme)  jako nezávislá kandidátka do centra nově se rodícího evropského velkoprostoru, kde bude spoluvytvářet budoucnost nás všech. Paní Jana jde do volebního boje se slovy: „Nebudu mlčet. Ani v Bruselu.“
A jak jsme měli možnost fundovanou moderátorku v jejím mnoholetém mediálním působení poznat, nepochybujeme, že slova ve svém reklamním sloganu naplní beze zbytku a navíc způsobem jí vlastním. K tomu popřejme paní Bobošíkové mnoho zdaru.



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.