Cukrář.cz

Reklama



Jak na mravence

01.06.2004 | Autor: Jaroslav Urban | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Mravenci jsou drobným dotěrným hmyzem, který dokáže způsobit mnoho nepříjemností v našich potravinových skladem. Tito drobní tvorečkové se dokáží protáhnout nejužšími skulinkami a dostanou se i tam, kde bychom je vůbec neočekávali a zejména v cukrářských skladech je jejich přítomnost mnohdy pohromou.
Chceme-li vést boj proti mravencům, je nutno vyhledat jejich hnízda. Nejúčinnější boj proti nim spočívá v použití chemických prostředků, kdy ale jejich použití nám nedovolují hygienické předpisy. Jsou známé a osvědčené však i jiné prostředky, které nás nepřivádí do kolize s potravinářskými normami.
Hnízdo zjistíme podle směru pohybu mravenců, odkud vylézají a kam se vracejí. Do těchto prostor umístíme směs droždí nebo kyselého kvásku s medem, nebo s cukrem, kdy se tato směs umístí na papír. Mravenec, který ochutná pro něho lákavou směs, následkem kvašení v jeho útrobách pojde. Velmi dobře se taktéž osvědčuje cukrovou vodou navlhčená mycí houba. Několik kusů takto navlhčených hub rozmístíme v místech výskytu mravenců a máme záruku, že jejich množství máme pospolu, kdy nám pak stačí je i s houbou přenést na místo, kde je likvidujeme. Houby poté dáme vyschnout, podle potřeby dezinfikujeme a odstraňovací proces se může opakovat. Při troše vytrvalosti je účinek znamenitý a režijní náklady jsou nepatrné.
Slušný výsledek též přináší použití směsi sírového květu, citrónu, mátového květu a majoránky. Místům opatřeným tímto roztokem se mravenci vyhýbají, a provádí-li se tento úkon trvale po delší dobu, vypudíme mravence úplně.
Radikální prostředek k vyhubení mravenců je mast, připravená ze dvou dílů chlorovaného vápna a jednoho dílu vepřového sádla. Touto mastí vymažeme skulinky a místa, kde se mravenci zdržují a brzy jsme zbaveni jejich přítomnosti. Ale pozor, tento návod je již v kolizi s hygienickými zásadami.

Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.