Cukrář.cz

Reklama



K svatbě náleží i koláče

14.05.2021 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Pečení koláčů má prastarý původ. Už u starých Řeků, Římanů a Egypťanů se často pekly slavnostní koláče. Za Homéra mléčný a medový koláč byl vyznamenáním pro hrdinu. Při svatbách hrály důležitou roli koláče sezamové a při bohatém jídle byly oblíbené koláče slané, zvané „epipesta“. Ve starém Římě se už dokonce vyprofilovala samostatná koláčnická profese. Staří Egypťané vyráběli z květin lotus chutné koláče, dále pak koláče „Muffab“, do kterých se přidávala přísada z ořechů, medu, sezamového oleje a jiných aromatických látek.  V této době taktéž egyptští koláčníci vyráběli koláč „lebaba“, který byl zhotovován ze suchého chleba, jenž se roztrouhal a přimísilo se máslo, med a růžová voda

KOLÁČE SVATEBNÍ - počet: cca 120 ks

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 80 g droždí, 0.25 l mléka, 4 kostky cukru, 1 celé vejce + 1 žloutek, 1 kostka 100% tuku, trochu soli, 3 kostky tvarohu na  náplň.
Postup: Na vále prosijeme mouku, nadrobíme do ní droždí, zalijeme mlékem s cukrem, přidáme vajíčko a vypracujeme těsto. Do těsta nastrouháme 100 % tuk a těsto zpracujeme. Z těsta vyválíme plát, nakrájíme čtverečky, které plníme tvarohem. Utvořené koláče klademe na pech zadělanou částí nahoru. Koláče nepotíráme a hned pečeme. Hotové - upečené koláče máčíme v tuku s rumem (máslo - hera) a hned obalujeme.

HRABĚNČIN KOLÁČ

Suroviny:  450 g polohrubé mouky, 150 g práškového cukru, 200 g másla, 4 žloutky, 0,75 prášku do pečiva, vanilinový cukr, skořice.

Postup: Vše zpracujeme v těsto, jehož jednu čtvrtinu vložíme do ledničky na dobu aby nabylo hutnosti při které jej můžeme strouhat. Zbytek těsta rozválíme a vložíme na vymaštěný plech, posypeme jablky, vanilínovým cukrem a skořicí.
Ušleháme tuhý sníh, do kterého přidáme 150 g cukru, který nalijeme na jablka a pak nastrouháme zbylé těsto z ledničky na větším struhadle a dáme péct.


MORAVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ

Suroviny: 500g hrubé mouky, 500 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 100 g droždí, 200 g oleje, 6 žloutků, sůl, citronová kůra, mléko, 500 g másla, 200 g hladké mouky.

Postup: Z másla a hladké mouky vypracujeme hmotu, ze které utvoříme menší čtverec asi 20x 20 cm. Ten zabalíme do těsta připraveného z dalších surovin, dvakrát převálíme a třikrát přeložíme jako u listového těsta. Necháme pod utěrkou vykynout. Pak těsto vyválíme na plát, nakrájíme čtverečky, plníme tvarohovou, makovou a ořechovou náplní, zabalíme, ještě chvíli necháme vykynout, pak potřeme vyšlehanými vejci, doprostřed do vytvořeného důlku dáme drobenku a pečeme.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.