Cukrář.cz

Reklama



Historie obložených chlebíčků

fiogf49gjkf0d
Anglické pojmenování obložených chlebíčků zní podle svého vynálezce "Sandwiches". Francouzský kronikář Pierre Jean Grosley píše ve své knize r. 1776 o slově sandwichs, kterým je označován nový druh pokrmů podávaných v londýnské společnosti. Lord Sandwich, požitkář z doby Jindřicha III, byl též velkým hráčem a proseděl celé dny a noci u zeleného hracího stolu. Poněvadž nechtěl od stolu ani na okamžik povstat, zavolal pokaždé když měl hlad svého sluhu a řekl: "Přines kus chleba a dej do něho kus roštěnky!" Sluha potřel dva kusy chleba máslem, obložil jej masem a přinesl svému pánovi k hracímu stolu. Tento příběh se prý udál roku 1733. A tak se údajně zrodily obložené chlebíčky. Lord Sandwich měl vysoké postavení v několika úřadech, a když byl jmenován kamcléřem univerzity cambridgeské, pokusili se ho jeho kolegové pohněvat, když dobře věděli, že lord Sandwich byl velmi hrdý na svůj vynález obložených chlebíčků, a proto uveřejnili článek, ve kterém tvrdili, že již staří Římané jedli chleby obložené studeným masem. Je ale takřka jisté, že chleby se studeným masem starých Římanů byly zcela něčím jiným, poněvadž maso bylo zapečeno ve chlebě uvnitř.
Francouzští historikové kuchařského umění tvrdili, že Napoleon I. uvedl obložené chlebíčky do světa a módy, protože neměl nikdy čas k jídlu, a proto jedl nejraději studené chleby, obložené jen masem a pokrmy už hotovými.
Švédové vypráví, že již Karel XII. zřídka našel čas, aby zasedl k jídelnímu stolu, nýbrž že častokrát rozmazal kousek másla palcem po chlebě, a na namazaný chléb položil pak kousek ryby, masa, sýra apod. Se svými zvyky přiváděl mnohokrát v úžas i drážďanský dvůr.
Historik Gibbon vypráví, že v roce 1762 pozoroval v hostinci, jak nejjemnější členové společnosti jedli chleby obložené masem. Ať již byl pravým vynálezcem kdokoliv, jisté je, že do konce 18. stoletíá se staly obložené chlebíčky velmi oblíbeny a Byron píše ve svém "Donu Juanovi" následující: "Sandwich, víno a dobrá chuť jsou věci, které nejvíce slouží k rozptýlení anglického večera."
Po zavedení železnic získaly obložené chlebíčky ještě větší oblibu, poněvadž na stanicích s krátkými zastávkami je mohli cestující odnést do vlaku. Nejvíce však byl tento druh potravy rozšířen automaty. Obložené chlebíčky, kdysi
největší chlouba salonů boháčů, jsou již dávno pro všechny.


Dnes je středa středa 17. dubna 2024
svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.