Cukrář.cz

Reklama



Příprava turecké kávy

17.02.2019 | Autor: Alparslan Erdem | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
 

Tureckou kávu u nás vnímáme pod prostým názvem „Turek“, kdy do skleničky či keramiky vsypeme asi dvě čajové lžičky  a zalijeme vroucí vodou.
Přineseme vám tři návody originální přípravy turecké kávy.


1- Turecká káva se připravuje v tzv. džezvě, což je nádoba  kónusové vizáže. Do džezvy se nejprve nalije voda (pozor, nejprve voda!) teprve potom se vsype káva a voda se začne až nyní ohřívat. Ohřev probíhá tak dlouho dokud nám kávový var nevystoupí do vrcholové výše. To je okamžik, kdy džezvu sejmeme ze sporáku či alespoň zredukujeme plamen na minimum tak, aby pěna opadla a následně provedeme vaření znovu. Tento proces navýšení kávové pěny provádíme celkem třikrát. Při posledním varu a jejího ztlumení necháme rozvířený kávový kal usadit a přistoupíme k samému nalévání kávy, které je tak trochu tureckým rituálem, kdy se káva nalévá do připravených šálků z přibližně jedné výše kávového šálku, kdy při nalévání tuto výši nálevu měníme pohyby dolů a zpět nahoru.

2 – Existuje ještě další z mnoha způsobů přípravy turecké kávy, který se přibližuje klasickému turkovi jak se někdy, či spíše nouzově provádí v Česku.
Tento způsob přípravy je prováděn trojitým, přerušovaným zaléváním.
Do šálku vsypeme 7 g namleté kávy. Začneme zalévat připravenou vroucí vodou, ale tak, že vlévání provedeme krouživým pohybem do objemu asi do necelé třetiny šálku. Vlévání krátce přerušíme a tento postup ještě jednou zopakujeme.
Káva tím dosáhne plné a otevřené chuti.

3 - Kávu a cukr vložíme do džezvy. Šálkem, z kterého budeme kávu pít, odměříme množství vody nalijeme do džezvy a krátce promícháme. Necháme na malém plameni pomalu zahřívat. Káva začne pomalu pěnit,  snížíme plamen a pěnu sebereme lžičkou a vložíme do šálku. Kávu v džezvě dále vaříme. Jakmile dojde k opětovnému varu, lijeme kávu pomalu a opatrně do šálku tak, abychom nezahltili pěnu. Čím více se nám podaří vytvořit bohatší pěnu, tím lépe.
Spolu s kávou servírujeme rovněž skleničku vody. Je vhodné před prvním douškem kávy, napít se krátce vody, aby se odrušil vjem předchozího chuťového vjemu a mohla se plnohodnotně vychutnat chuť takto připravené turecké kávy.
Po závěrečné konzumaci se zbylá voda dopíjí.
Turecká káva se v místě své domoviny více sladí o něco více než bývá v průměru zvykem u nás.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.