Cukrář.cz

Reklama



SIGEP 2019 - GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI

31.01.2019 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI má kořeny svého vzniku ve vývoji prvního automatického zmrzlinového stroje roku 1944 s následným založením společnosti Carpigiani o dva roky později. Ve vývojovém průběhu průkopnické zmrzlinové firmy vyústila společnost v roce 2003 do vzniku založení GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI na okraji města Boloně. Jedná se o významný středobod průmyslové Itálie, kam proudí spousta zájemců o výuku proslulé originální italské zmrzliny.
Není tak nikterak od věci, že takový umělecký zmrzlinářský vývojový fenomén byl rovněž přítomen v hale náležící produktům značky Carpigiani s dlouholetou tradicí při 40. ročníku světově proslulého riminského SIGEPU.

GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI se zaměřuje na vývoj zmrzlinové pochutiny sofistikovaným laboratorním výzkumem přetvořeným do nejrozmanitějších rozličností chutí, podob a umělecké vizáži. Působnost zmrzlinové univerzity Carpigiani doznala za dobu svého rozvoje širokého geografického rozmachu na evropském, asijském či americkém kontinentě, a to v současné době na 12 místech světa. V rozběhnuté programové nabídce univerzity se nachází rozpracovaný program pro další země s výhledovým projektem přímého propojení svých zmrzlinářských poznatků pro celý svět.
Zmrzlinářská univerzita Carpigiani nabízí ve svém obsáhlém programu více než 500 několikadenních výukových kurzů, kterých se v minulém roce zúčastnilo přes 7 000 studentů pod vedením všestranně fundovaných lektorů ve výuce řemeslné zmrzliny či v zasvěcení vědeckých postupů její realizace.

Kurzy, které se uskutečňují v předváděcích prostorách společnosti Carpigiani mívají rozmanitou podobu a jsou tvořeny postupností výrobního procesu zmrzlinářské lahůdky. Vstupní krok pro zájemce je tvořen základem tvůrčího procesu, jenž sestává v 30 hodinách teorie a 10 hodinách praktické výuky v laboratoři. Jedná se o seznámení se surovinami a metodou výroby. V následné praxi se již studenti obeznámí s přímou výrobou zmrzlin a sorbetů. Dalším krokem je tvorba ovocných a mléčných výrobků, po nichž následuje zhotovování zmrzlinových sorbetů na špejli. Po nich následuje ukázka výroby zmrzlinových dezertů, kterou vystřídá zhotovování zmrzlinových produktů určených pro transport tzv. s sebou. Poté si studenti osvojí vlastní návrh zhotovení zmrzliny, který je připomínkován vedoucími lektory. Závěr kurzu tvoří výuka poznatků obchodního charakteru s obdržením osvědčení odborného prodejce zmrzlinářských produktů.
Absolvováním tohoto základního kurzu provede zájemce prvý krok na cestě do tajů způsobu výroby italské zmrzliny. Po ní následuje nástavbová výuka, jež  eléva zaškoluje do náročnějších postupů zhotovování italských chladivých specilit v provedení tzv. CORSO INTERMEDIO, které zájemce naučí vytváření krémových sorbetů, orientaci v surovinové nouzi, v požadavku zákazníka na jeho případnou alergii na určitý druh surovin. Speciální studijní složkou je nauka o zmrzlinách veganského zaměření s následnou tvorbou příchutí prostřednictvím odvaru z bylin a květů. Zastoupena je v tomto druhu kurzu taktéž výroba zmrzlin granitové tříště a popelavé příchutě včetně chuťově různorodých jogurtů. Zvláštní výuková stať je věnována  tvorbě regionálně a mezinárodně proslulých příchutí.


Dalším posunem ve zdokonalování se v tvorbě italské zmrzliny je studijní etapa pro pokročilé, která obsahuje souhrn světových  poznatků při výrobě zmrzliny. Tento druh studia spočívá ve zhotovování semifreda, zmrzlinových kornoutů s rozličnými příchutěmi, náročnějších zmrzlinových receptur s gastronomickým či alkoholovým záměřením. Samostatnou kapitolou je způsob použití různých druhů cukrů a vymýšlení receptur v přímém i nepřímém poměru surovin a přísad.
Závěrečným bodem výukého programu UNIVERSTY GELATO CARPIGIANI je stáž vycházejících z komplexních poznatků italské zmrzliny vytvářející výrobně dosažitelný vrchol současných techologických a strojních výdobytků používaných pro výrobu nejoblíbenější chladivé pochutiny světa v osvojení si vrcholových manažerských metod pro využití zmrzlinového trhu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Při příležitosti 40. ročníku veletrhu SIGEP představila boloňská zmrzlinová univerzita Carpigiani nabídkový program s prezentací následujících kurzů v časovém sledu, kdy v průběžném výběru představujeme způsob variací předváděné zmrzliny:

10.30 - Moje první zmrzlina - základní kurz                   - italsky
12.30 - Proměna zmrzliny do podoby sladkého pečiva  - italsky
13.15 - Včlenění těstových specialit do zmrzliny           - anglicky
14.30 - Moje první zmrzlina – vstupní kurz                   - anglicky
15.00 - Způsob řemeslné tvorby zmrzliny á la Itálie      - italsky

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ilustrační ukázka jednoho z pestré rozmanitosti zmrzlinových receptů na SIGEPU v podání GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI:

Mléčná pistáciová zmrzlina

Mléko 2020 g
Sušené mléko 50 g
Smetana 35 %  310 g
D-glukóza  70 g
Suchý glukózový sirup   100 g
Báze 50 smetany  100 g
Pistáciová pasta   360 g

- pokračování -


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.