Cukrář.cz

Reklama



SIGEP - 40 - V KULATÉM JUBILEU!

09.11.2018 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Nejvýznamnější a nejpopulárnější cukrářský veletrh Evropy SIGEP v italském Rimini, završí příštím rokem již čtyři rovné dekády své působnosti. Pozoruhodností tohoto veletržního interpreta sladkého umění, rozšířeného o oborovou strojní techniku všeho druhu, soutěže na úrovni světových šampionátů, pekařskou prezentací, veletrhem kávy a mnohého dalšího, je skutečnost, že riminská fiera (výstaviště) drží prapor návštěvnické účasti stále výše nad panoramatem svého veletržního areálu. Vypovídají o tom statistické údaje minulého roku hovořící následující mluvou: ve 28 halách dávající celkovou plochu 129 000 čtverečních metrů, bylo v pěti výstavních dnech zúčastněno 209 135 návštěvníků a 1 250 vystavovatelů. V souvislosti s těmito statistickými údaji lze konstatovat každoroční údajový nárůst a potvrzení vzestupné křivky obliby a úspěšnosti riminského veletrhu.

Tolik stručná fakta, kdy jako Brňan, ve vzdálených vzpomínkách na  brněnský potravinářský veletrh Salima a jeho vrcholové období, který již dávno, pradávno vypadl ze žebříčku úspěšnosti výstav tohoto zaměření, musím jen smutně pokývat hlavou nad současnou skutečností.
Inu, taková je doba a kdo umí, ten umí …

Tedy 40. úspěšný ročník SIGEPU, který se uskuteční 19. – 23. ledna roku 2019 a jenž pro jubilejní rok připravil nepřeberný program.

Samozřejmě, že v permanenci bude všech 28 hal, „natřískaných“ až po střechu výstavními exponáty všeho druhu.  Kromě lahodného pohledu při kterém se nasytí  zrak na jednotlivé objekty, se nabízí i osvětové činnost v podobě ukázek, ochutnávek a předváděcích akcí ve kterých si návštěvník potvrdí či nabyde nových poznatků v oblasti oborového know how. V každém odvětví bílého řemesla jsou připraveny diskuze, návody a předváděcí akce v návodu na  úspěšnost v cukrářské tvorbě, které budou realizovány v přednáškových prostorách veletrhu SIGEP.

Těžko říci, čemu bude návštěvník věnovat větší pozornost, protože v rozmanitosti veletržních exponátů je taková pestrost, v níž každý květ výstavního nektaru má svoji svůdnou přitažlivost, neboli po česku jeden holky, druhý vdolky. Ale je možné si tipnout, že  v nepřeberné riminské směsi SIGEPU tím žolíkem zájmu to bude patrně zmrzlina.
Italové byli těmi, kdo odchýlili dosavadní tok uměleckého vývoje do podoby renesančního stylu, kdy se jako první Evropané odklonili od dosavadních společensko-uměleckých hodnot a vystoupili premiérově v této oblasti o patro výše. A od toho se poté vyvíjel jejich další životní pochod, který ve zmíněném renesančním žánru docílil výrazných a osobitých met. Nejinak tomu bylo i u zmrzliny, která v jejich provedení se sice neodrážela od doslovného překladu slova renesance, neboli znovuzrození, ale v nastolení trendu á la Italia, v němž vlaje jeho prapor  na žerdi zmrzlinového světa v nejvyšší poloze do dnešních dnů. Jako důkaz je možné předložit expanzi italské zmrzliny v Evropě, jejíž exportní výše dosahuje - a to zatím – hodnotu 5.5 miliard korun! A v tomhle je Itálie jasnou evropskou jedničkou. A obdobně tomu bývá i na SIGEPU kdy návštěvník prochází pavilony, z nichž je jeden určen pro naprostou nadvládu italského gelata (zmrzlina), ale i v dalších, a to na jinou tematiku zaměřených pavilonech, nalezneme mnoho drobnějších vystavovatelů zmrzlinové pochutiny.
Počet vystavovatelů zmrzliny na SIGEPU přesahuje stovkovou hodnotu a v samotné Itálii si můžeme počtový výčet těchto producentů navýšit o dvě nuly.
A tak proto při vší úctě k ostatním skupinám výstavních exponátů, lze s čistým svědomím prohlásit, že „geleto italiano“ bývá v lednovém Rimini ryzím středem  návštěvnického zájmu. Ostatně, kdo se ve dnech 19. – 23.1. 2019 zajede do Rimini podívat, bude se moci  sám o tom přesvědčit.

Do zahájení veletrhu SIGEP přinese redakce internetového časopisu cukrar.cz ve spolupráci s propagačním oddělením výstaviště fiera v Rimini, každý měsíc zpravodajský náhled na přípravu 40. ročníku veletrhu SIGEP 2019.

 

 


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.