Cukrář.cz

Reklama



Kremrole a s nimi spojená svízel

07.11.2018 | Autor: čtenáři | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

Hotové těsto nechám dlouho odležet, výborné je, když si ho udělám větší množství a vložím je do mrazáku. Po rozmrazení jsou trubičky vzorové. Recept mám tento:
16dkg hladké prosáté mouky
špetka soli
6-7polévk. lžic mléka
1 polévk. lžíce octa
4 žloutky
Z těchto surovin se udělá závinové těsto, jde o náročnou práci, musí se perfektně propracovat, až se na něm dělají puchýřky a těsto "škytá", když se zmáčkne. Vyválí se a do něj se zabalí

tukové těsto
16 dkg prosáté hladké mouky
1/4 kg másla (musí to být máslo)
Uhnětu vše dohromady a zabalím do závinového těsta, nechám odležet v chladnu a ještě dvakrát rozválím a znovu složím. Hotové listové těsto nechám odležet min. 2-3 hodiny, čím déle, tím lépe, třeba přes noc. Namotané trubičky peču zprudka, a když naskočí a mají pěknou barvu, dosuším je v mírnější troubě, asi na 150 C. Z másla se doslova rozplývají.

Je pravdou,že na výši lepku a druhu tuku záleží,aby se listové těsto opravdu povedlo.Též záleží na poctivém překládání.Pokud nechcete zažívat další zklamání při pečení kremrolí z listového těsto dávám k dobru těsto mé babičky,které nikdy nezklame.Je to těsto jednoduché a ve velké oblibě,jak na kremrole tak na šátečky.Já ho používám i na vánoční cukroví.

500g hladké mouky
250 ml šlehačky na šlehání
250g omegy-stoprocentní tuk

Vše na vále dobře, ale rychle propracujeme a dáme na 2 hodiny do lednice,aby se dobře rozložila mouka.Pokud se těsto lepí,což je způsobeno vhlkoustí mouky,stačí přidat mouku a zapracovat.Vyvalujeme silnější plát,asi jako na linecké.Na kremrole řežeme pásky,které natáčíme na trubičky.Na šátečky krájíme čtverečky,do středu trubičku a protilehlé konce přeložíme přes trubičku.Nepotíráme vejcem.

Nezáleží jen na kvalitě nouky, ale pokud děláš klasické listové těsto, je hodně důležtý správný množství octa, způsobuje prunost těsta při pečení. Když je ho tam dáš málo nebo vůbec, těsto se strašně trhá a praská...


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.