Cukrář.cz

Reklama



Medovník

31.10.2018 | Autor: Olga Částková | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených


Plátky z těsta
1 vejce,15 dkg cukru krystal (nebo písek),5 dkg tuku,2 lžíce medu,5 lžic mléka,1 kávová lžička sody. Vše vaříme 2 min. - za neustálého míchání hmota hnědne - karamelizuje.

Odstavíme a teplé nalejeme do misky, kde je odváženo:
45 dkg hladké mouky - zpracujeme pomocí měchačky a ihned vyklopíme na vál, kde zpracujeme ještě za tepla pomocí malého množství hl. mouky v hladké těsto. Postupně vyválíme 4 tenké placky. Plech musí být vymazaný a předehřátý!
Vyválenou placku opatrně přendáme pomocí válečku na vymazaný plech a vidličkou toto těsto asi na 10 místech propícháme, aby se při pečení netvořily tzv. puchýře. Pečeme rychle do lehkého zhnědnutí. Po chvilce opatrně pomocí plochého nože sesunout na rovnou desku. Takto se upečou všechny 4 placky. Musím říct, že je to hodně pracné. Medové pláty. Rozdíl mezi nimi je snad jen v barvě. Kupované pláty jsou světlejší.

Po vychlazení potírat placky z obou stran směsí:
1 dcl vody a dvou vrchovatých lžiček instantní kávy (Neskafé, atd.)připravím silný roztok kávy. Pak přidám asi 1 dcl šlehačky. Potírejte hodně. Nebojte se toho.

Mezi placky potřené kávou přijde:

Máslový krém
25 dkg HERY nebo másla (možno i půl na půl), 35 dkg moučkového cukru,vanilkový cukr,1 žloutek vše utřít do pěny + přidat kaši (mléko a hrubou mouku) nebo hustý pudink - vyšleháme krém a dáme zchladnout.Trošku krému si nechám na boční části Medovníku a na jeho vrchní vrstvu. Ta je, jak jistě všichni víte, posypaná vrstvou čehosi dobrého. Tímto jediným jsem si jista, že jsem přišla na to, z čeho se tato směs skládá: Strouhaný perník, nahrubo nakrájené vlašské ořechy a na jemno rozemletá instantní káva. Poměr surovin musíte vyzkoušet sami. Řídit se můžete barvou a chutí směsi.


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.