Cukrář.cz

Reklama



I sladkosti mají své sváteční dny

30.07.2018 | Autor: Tomáš Sedláček | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Sedmého července je den čokolády, mezinárodní je ovšem 13.9 a ještě jeden čokoládový den je 28.10. Čokoládu jako pravděpodobně první objevili Mayové před 2000 roky, mnoho Mayských nápisů se zmiňuje o čokoládě jako o “pokrmu bohů”.
Pro říši Aztéků byl nápoj z kakaových bobů nazývaný “chocolatl – horký nápoj” obřadním nápojem, kakaové boby byly také používány jako platidlo. Podle záznamů z té doby se králík dal koupit za čtyři kakaové boby.
Do evropy kakao jako první přivezl Columbus ze své poslední výpravy do Karibiku v roce 1502, ale komerční dovoz zahájil španěl Hernando Cortéz o dvě desítky let později.
V roce 1580 vznikla první továrna na zpracování čokolády ve Španělsku, a v polovině 17-tého století byly v Británii otevřeny první “čokoládové” kavárny.
První lis na kakaové boby, extrahující kakaové máslo a nechávající zbytek, který se upravuje na prášek – kakao, byl vynalezen o století později a v roce 1847 byla na světě první tabulka čokolády, vyrobená smícháním rozpuštěného kakaového másla s cukrem a kakaem.

Dvacátého osmého července je den mléčné čokolády, kterou objevil Daniel Peter ze Švýcarska v roce 1876, který našel způsob, jak přidat do čokolády mléko. Dnes mají čokoládu na jídelníčku i kosmonauté na oběžné dráze.
Několik málo zajímavých postřehů o čokoládě:
Teplota, při které se rozpouští kakaové máslo je těsně nižší než teplota lidského těla, proto se čokoláda obrazně rozpouští v ústech
Šedesát pět procent lidí dá přednost mléčné čokoládě.
Největší čokoládová tabulka vyrobena firmou Elah-Dufour United Food, představená na veletrhu Eurochocolate v Turíně v březnu 2000 vážila dvě a čvrt tuny.
Velikonoční čokoládové vajíčko Rotary klubu z Jižní Afriky měřící na výšku přes osm metrů vážilo přes 4000 kg, vyrobeno v roce 1996.

Patnáctého července – den gumových medvídků. Původně nazývaní tančící medvídkové vděčí za své objevení cukráři z Bonnu v roce 1922, který založil společnost Haribo – Hans Riegal, Bonn. Dnes prodává tato firma 550 tun výrobků týdně. První gumový medvídek v USA byl vyroben až roku 1981, kde také vznikla první gumová žížala, ovšem toto prvenství je diskutabilní, Haribo si ho nárokuje od vstoupu na Britský trh. O čtyři roky později Disney uvedl 65-ti dílnou kreslenou pohádku “Dobrodružství gumových medvídků”.
Dnes jsou tyto výrobky v nepřeberném množství tvarů a příchutí, zde je jak vznikají. Nejprve kreslíř vytvoří obrázek, podle kterého je vytvořen plastový model, který je předlohou vakuově lisované formě. Formy jsou obtisknuty do rámů se škrobovou moučkou, vzniká tak dočasná škrobová forma – negativ, do kterých se poté plní směs želatiny, cukru, glukózy, příchutí a barviv. Tři až pět dnů “zrají”, poté jsou vyklopeny a je přidán vosk pro lesk a proti slepení. Nejpopulárnější barvou medvídků je červená.

Dvacátého je den lízátek. Lízátko jako jméno výrobku bylo od roku 1908 majetkem George Smithse z USA, který je považován za prvního výrobce. Lollipop v angličtině; dal svému výrobku po oblíbeném koni – Lolly Pop. Během první světové války přestal s výrobou a obchodní jméno se stalo veřejným, a synonymem pro lízátko. První stroj na výrobu lízátek uměl vyrobit 40 za minutu. Dnešní produkují okolo 6000 za minutu. Výroba je stejná jako u jakýchkoliv bonbonů, vařený cukr a glukóza, barviva, příchutě, přesný postup a teploty najdete v poradně. První lízátka byly údajně pouze bonbony napíchnuté na tužky, jako výchovná pomůcka ve školách. Jako žirafa velké, dvoutunové lízátko je v Guinesově knize rekordů od roku 2002.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.