Cukrář.cz

Reklama



Fillo těsto

18.06.2018 | Autor: Mike Klíma | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Fillo těsto

 

Filo, je původem z Řecka, kde se mu říká phillo, kam ho ale přivezli Turci. Řekové ho dnes  používají téměř na všechno. Filo je vlastně předchůdce těsta na tažený závin, neboli štrůdl. Základem fila, podobně jako u štrůdlu, je mouka bohatá na gluten. Mouka se smísí s vodou a troškou oleje na těsto které se hněte, nechá odpočinout, znovu hněte a znovu nechá odpočinout, až se nakonec vyválí na papírově tenké listy.

Filo těsto

2000 g

Přesátá mouka

4 šálky

Sůl

1 ½ lžičky

Vlažná voda

1 ½ šálku

Olivový olej

4 lžíce

škrob

dle potřeby

Mouku a sůl dáme do dostatečně velké mísy a za stálého míchání přidáváme vlažnou vodu. Vzniklé těsto mícháme asi 10 minut, nebo až utvoříme relativně lepkavou kouli těsta. K těstu v míse, nebo na pomoučněném vále, přimícháme olej, jednu lžíci po druhé, přičemž pokaždé těsto opět dobře prohněteme. Těsto hněteme ještě po nějakou dobu, až je hladké a pružné. Prohnětené těsto přikryjeme plastikovou folií a necháme ho při pokojové teplotě  nejméně 2 hodiny odpočinout.
Pracovní plochu pokryjeme kusem plátna, poprášíme ho  škrobem a odpočaté těsto válečkem co možná nejtenčeji vyválíme. Těsto nadzvedneme na  hřbety rukou a jejich vzdalováním těsto vytahujeme. Tak postupujeme z každé strany pracovní desky až těsto vytáhneme na čtverec o velikosti alespoň 180x180 cm. Silnější okraje odkrojíme.
Vytažené těsto necháme asi 30 minut odpočinout a oschnout. Z těsta nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šířce 30 cm, a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty. Pláty poprášíme škrobem a skládáme na sebe. Takto postupujeme až je všechno těsto nakrájené na pruhy, a naskládané na sebe. Těsto je nyní hotové k okamžitému použití, nebo ho můžeme zabalit do plastikového filmu a uložit v ledničce, kde nám vydrží až 2 týdny.

Jak vidíte, tak příprava fila není nic komplikovaného, nicméně vyžaduje nějakou zkušenost, ale hlavně trpělivost protože  je to zdlouhavé, tudíž  kdo by se s tím dělal dnes, kdy dostaneme  hotové filo téměř v každém supermarketu.

V řecké kuchyni se filo nejčastěji používá k moučníkům zvaným baklava nebo kataife. Dnes ale filo není již jen výsadou řecké kuchyně. Používá se téměř ve všech kuchyních jako wrap, neboli jedlý obal pro všemožné potraviny podobně jako lístkové těsto, mexické tortily, francouzské palačinky a pod. Filo oproti těstu lískovému, kterému je podobné, má menší kalorickou  hodnotu, protože se místo másla používá jen malé množství oleje.

Filo nakrájené na čtverce naplněné masitými, rybími, nebo zeleninovými náplněmi, smažené v horkém omastku, je ideální finger food, neboli jídlo která se dá jíst bez příboru rukami. Výborně se hodí jak k teplým tak ku studeným  předkrmům obzvláště  když se podává s vhodným dipem.

Spanakopita

 Spanakopita je další vynikajicí řecké jídlo které se připravuje z fila. Filo těsto naplníme dušeným špenátem, zabalíme do tak jak znázorněno na obrázku, vložíme do vhodného pekáčku, pomažeme olejem a pečeme v Horké troubě dozlatova.
Pokud se týká dalšího použití tak exestuje například celá  řada moučníků, ale i jako ozdoba různých jídel.
Velice atraktivní jsou košíčky z tohoto těsta naplněné různými náplněmi které máte zřejmě na mysli.

Filo košíčky

 

 Troubu vyhřejeme na 177°C.

Nějakou vhodnou formu nebo i jednotlivé kovové kalíšky vymázneme olejem. Listy fila nakrájíme na čtverce asi 8x8 cm.

 

Čtverce skládáme po třech na sebe tak, že střed prvého čtverce potřeme troškou oleje, navrch dáme na koso další čtverec jehož střed také pomázneme olejem a zakončíme třetím čtvercem tak, že utvoříme jakousi hvězdu.
Jednotlivé hvězdy vmáčkneme prstem do jednotlivých kalíšků čímž vytvoříme košíčky. Formy s těstem pečeme v předehřáté troubě asi 7 minu tak aby špičky byly upečené dozlatova. Musíme být velmi oparní, protože filo se velice snadno přepeče. Pečené košíčky ještě za tepla vyndáme a dáme na suché místo v kuchyni kde nám vydrží 2-3 dny.
Košíčky můžeme plnit jak teplou zeleninou jako je například krémový špenát nebo krém z dýně, teplé jablečné puré, apod.

 


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.