Cukrář.cz

Reklama



Zeleninový závin s jogurtovou omáčkou

15.6.2018 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Závinové těsto

Suroviny:
350 g pšeničné plnozrnné mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 1 čajovou lžičku jablečného octa, sůl, 0,5 l vlažné vody

Příprava
V nahromaděné mouce utvoříme prohlubeň do které vložíme vejce, olej, ocet, sůl a vodu a promícháme do měkkého těsta a asi půl hodiny důkladně uhněteme. Po dokončení hmotu potřeme olejem nebo máslem a ponecháme v teplém prostředí  uležet.
Těsto nejdříve lehce vyválíme na šátku jemně zaprášeném moukou. Následně vložíme obě ruce dlaněmi dolů pod těsto a hřbety ruky vytahujeme do tenkého plátu.

Náplň: 200 g kedlubny, 200 g mrkve, 100 g celeru, 120 g cukety, 20 g česneku, 200 g brokolice, 200 g květáku, 50 g žampiónů, 1/8 l šlehačky, 1/8 l zeleninového vývaru, trochu soli a pepře, 2 vejce.

Jogurtová omáčka: 1/8 l jogurtu, 1/8 l kyselé smetany, drobně nařezaná zeleninová směs (petržel, kopr, řeřicha, kerblík, pažitka), sůl.

 



Postup
Očistíme a umyjeme zeleninu. Na malé proužky nakrájíme kedlubnu, celer, mrkev a cuketu. Česnek pokrájíme na tenká kolečka.
Brokolici a květák rozčleníme do malých růžiček a žampiony rozkrájíme na tenké plátky.
Směs povaříme v jednom litru vařící vody 3 minuty, scedíme a necháme odkapat.
Šlehačku a zeleninový vývar zamícháme a přidáme asi 100 g povařené zeleniny dusíme do měkka. Okořeníme. Rozšleháme vejce, které přidáme k zelenině. Necháme zchladnout.
Na polovinu těsta rozdělíme ovoce. Okraje těsta odkrojíme a s pomocí šátku svineme závin.
Vymažeme plech na který švem položíme závin. Potřeme máslem a vložíme do spodní poloviny trouby.

Teplota pečení:
Proud: po předehřátí 220 °C
Plyn: po předehřátí 3 - 4 stupeň
Doba pečení: 25 - 30  minut


Dnes je středa 18. července 2018
svátek slaví Drahomíra, zítra Čeněk

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2018 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.