Cukrář.cz

Reklama



Soutěž v chladicí a klimatizační technice

30.04.2018 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

Po osmnácté v řadě za sebou se utkali v dovednostní technice vyzrálí rekruti SOŠ elektromechanik pro zařízení a přístroje - chladící a klimatizační technika.
Kolbištěm pro jejich odborný um byla pavilónová hala P brněnského výstaviště, jež hostilo veletržní akci pod názvem Stavební veletrhy Brno. Pořadatelem soutěže byl Svaz klimatizační a chladící techniky v organizační realizaci Střední školy polytechnické Brno, Jílová.
Jedna ze sponzorských rolí náležela brněnské společnosti EISCON – projekty a vybavení cukráren a kaváren, dodavatel zmrzlinových strojů  CARPIGIANI.

Martin Hvězda - majitel společnosti EISCON Brno

Záměrem této soutěže bylo porovnání technické vyspělosti studentů středních škol, kteří se vzdělávají v oboru chlazení a klimatizace.
Samotná soutěž sestává ze dvou částí, kdy jedna je teoretická, v níž soutěžící odpovídají na zadané oborové otázky s následnou písemnou zkouškou v podobě testu. Tento soutěžní úsek obsahuje 40procentní  náplň celkového zadání.
Druhý díl prověrky má praktickou podobu, která dotváří zbývajících 60  procent obsahu celkové zkoušky. Její podstatou je zapojení elektrické soustavy učební techniky. Doplňkem praktické části je zapojení a spuštění domácí klimatizace. Zde musí soutěžící prokázat praktickou odbornost, kdy obdrží rozebrané části zařízení, které musí sestavit do funkčního provedení.

Nejúspěšněji si vedli soutěžící:

1.  -  SOU CHK techniky, Kostelec nad Orlicí

2. -  SŠ polytechnická Brno, Jílová

3. - SŠ technická a dopravní, Ostrava

Chladící a klimatizační technika je nedílnou součástí každého gastronomického provozu, která zajišťuje jeho plynulý výrobní a prodejní proces. Její princip vyžaduje v dnešní době vysokou sofistikovanost každého z pracovníků tohoto oboru, kdy o vstupní krok ve směru dokonalého profesního růstu mládežnického dorostu se starají odborné školy.
Ty v důvodu navýšení oborové znalosti, prestiže a zájmu o tento  dynamicky se rozvíjející obor, korespodující s požadavky současného vývoje a nároků potravinářského průmyslu, vyústil  ve SVAZ KLIMATIZAČNÍ A CHLADÍCÍ TECHNIKY, který soutěžní činností navyšuje fundovanost absolventů technických škol v projevu studentského zájmu, popularizace oboru a vysoké odbornosti.
Brněnská soutěž v chladící a klimatizační technice potvrdila správný směr původného záměru v  jeho rozvoji a výsledku v navyšování účelovosti a spolehlivosti tohoto profesního zaměření.
Příští ročník, a to již 19., se bude konat opět v prostorách brněnského veletržního výstaviště, v roli doprovodného programu Stavebního veletrhu.

 


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.