Cukrář.cz

Reklama



Linecký dort a Hornorakouský Linz

21.05.2018 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
 

Původ lineckých dortů je zahalen přítmím dohadů a sporů. Sám název by o sobě zavdával úvahu, že má něco společného s hlavním městem rakouské spolkové země Horní Rakousy, Linzem, ale  při pročítání různých rakouských cestopisných encyklopedií se dozvídáme historii odlišného znění.
Podle těchto odborných pramenů prý proslulý výrobek  nemá s Lincem (po česku napsáno) nic společného a za jeho původem má stát vídeňský cukrář jménem Linzer. Od takové jmenné shody už potom může být krátká cesta k přivlastnění si proslulého dezertu od vlivného rakouského města.
Sladký dort z křehkého těsta s typickou chutí a křížovým dekórem má datum svého údajného vzniku roku 1696, alespoň podle dochovaného receptu z uvedeného letopočtu a základem jeho tvorby byly suroviny určené na těsto: máslo,  mouka, cukr, mandle, jemné koření, které jsou i v dnešní době při přípravě lineckého těsta používána.

Předkládáme vám recepturu na linecký dort, která má ve svém názvu slovo“originální“.

Suroviny
150 g másla
250 g mouky polohrubé
150 práškový cukr
100 g opražených lískových ořechů   
 (mleté na jemno)
1 vejce
vanilka
citronová kůra
skořice
mletý hřebíček
10 g prášku do pečiva
300 g rybízové marmelády

Postup
Máslo a cukr prohněteme. Přidáme mouku, prášek do pečiva, ořechy, vejce a koření a vše důkladně prohněteme. Hotové těsto odstavíme do chladu, případně do ledničky. Asi po půl hodině začneme těsto zpracovávat tím, že je ponejprv rozčtvrtíme. Jeho tři části rozválíme  na průměr na sílu asi 1.5 cm. Vložíme do dortové formy o průměru asi 22 cm
Namažeme rybízovou marmeládou. Zbytek těsta rozválíme na tenší roličky s kterými vytvoříme na marmeládě mřížování.
Potřeme vejcem a okraje posypeme nasekanými mandlemi.
Pečeme v troubě 40 – 45 minut při teplotě 190 °C.

Trochu z jiného „lineckého soudku“ nám zaslala příspěvkářka Vendula recept a jeden zlepšováček.

Linecké pečivo
50 dkg hladké mouky, 28 dkg tuku, 18 dkg cukru, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, 3 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, citronová kůra.
Těsto vypracujeme a necháme  odpočinout v ledničce. Poté jej vyválíme na podsypané pracovní desce. Při vyvalování jej můžeme přikrýt plastem.  Používám nástavec na mašinku na maso, kde je místo různě nastavitelných tvarů prořízlý jeden otvor tak, aby vylézal rovný tenký pás těsta (vypadá to jako smajlík bez očiček). Prý se to kdysi prodávalo v Německu, ale tady asi nikde, ale pro šikovného kutila by to neměl být problém, už jsem to viděla jak z plastu (resp. silonové tyče), tak ze dřeva. Tuhle maličkost doma používáme asi pět let a "vyvalovačům" se už jenom smějeme. Přeji hezké pečení.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.