Cukrář.cz

Reklama



Ovocné košíčky v hravém provedení

25.08.2017 | Autor: Lucie Jánská | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Původem z Kavkazu, většinu života prožila v Izraeli, cukrářkou se vyučila v Kanadě. V Londýně potom potkala Čecha, usadila se s ním v Praze a nyní se snaží Čechům osladit život dortíky převážně amerického stylu. "Vaše sladkosti jsou hrozně vážné. Vidím sacher dort a představím si celou habsburskou monarchii. Já se snažím dělat dorty hravé," říká Lana Libin Mayerová.
Být to ve Spojených státech, mohlo by se tomu říkat americký sen. Ještě to není ani rok, co přišla třicetiletá Lana Libin Mayerová za manželem do Prahy, a už stihla svými dorty a sladkostmi dobýt hlavní město.
Podnikání přitom neplánovala. "Chtěla jsem být ženou v domácnosti," říká. Jenže se brzy doma nudila, a tak začala péct. "Nejdřív jen pro kamarády, pak pro kamarády kamarádů, až mi asi po třech měsících začali volat úplně cizí lidé," vypráví.
Manžel jí tedy udělal webovou stránku a Lana začala obíhat úřady, aby své podnikání zlegalizovala. Její dorty byly dlouho opravdu domácí, nedávno však Lanina trouba přestala zvládat zvyšující se počet objednávek, a tak si právě zařizuje malou pekárnu na pražském Žižkově.
Dnes peče denně dvě stě až tři sta dortů. Kromě běžných zákazníků, kteří si u ní dorty vyzvedávají nebo kterým je dováží až domů, dodává sladkosti do kaváren Ebel a obchodu s mezinárodními delikatesami Robertson. "Teď se mi ozvali z další kavárny," vypráví. "To mě fascinuje nejvíc. Neměla jsem žádné peníze na reklamu, ale lidi si o mně asi řeknou mezi sebou."
Lana absolvovala cukrářský kurz v Kanadě, a tak peče především severoamerické sladkosti jako brownies, cheesecakes a cookies. Její specialitou jsou ovšem cupcakes čili košíčky. Zatím je nabízí v šesti základních verzích, ale do budoucna s nimi má větší plány.
"Sním o takové košíčkové revoluci. Mimo Česko jsou tolik populární, ráda bych je proslavila i tady. Třeba v New Yorku jezdí po městě dodávka, která je prodává v ulicích," říká. Lanina revoluce by měla přinést neotřelé kombinace chutí jako citron s bazalkou nebo slané košíčky s arašídovým máslem.
V sedmi různých variantách vyrábí i brownies. Vyhlášený je také její mrkvový dort nebo banánový bochník. Potrpí si na speciální objednávky - je schopná zajistit sladkou složku každé oslavy, napéct na přání jakoukoli myslitelnou dobrotu, ráda vymýšlí i alergenové varianty pro lidi s potravinovými alergiemi.
V jejích dortech nenajdete žádné umělé přísady ani konzervanty. A v její pekárně nejsou žádné lednice. Všechno peče denně čerstvé a hned své dorty a košíčky rozváží, aby doma lidem vydržely ještě čtyři až pět dní. Zatím si vystačí s běžně dostupnými ingrediencemi - až na cukr, který si objednává v Anglii, protože ten náš moučkový je prý příliš hrubý. Chtěla by se domácím přísadám přiblížit ještě víc, a tak právě domlouvá spolupráci s malou farmou, od které bude brát máslo a vejce.


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.