Cukrář.cz

Reklama



GELATO WORLD TOUR na evropské úrovni / -2.

09.08.2017 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
Mistr Evropy Erik Kuiper (uprostřed)

Zapnuté stroje, koncentrovanost a úsilí všech zmrzlinářských tvůrců byl průvodní jev dění ve dnech 24. -25. črvence 2017 v prostorách výrobního kampusu Carpigiani Gelato University v italské Boloni, proslulé italské značky mající ve svém programu produkci výrobníků ledové pochoutky. Samotné evropské klání mělo svůj průběh ve dvou dnech, v nichž se soutěžící rozdělili do několika etap, kdy ti co měli „odslouženo“ nebo jejich soutěžní nástup měl pozdější termín, se přemístili do rozsáhlých prostor zmrzlinářské univerzity, kde byl pro ně připraven fakultativní program v podobě ukázek či přednášek na zmrzlinářské téma. Zajímavý námět byl zpestřen drobným typem soutěží.

V poslední soutěžní den zazněly v odpoledních hodinách pomyslné fanfáry a naplno se rozjel rozsáhlý vyhlašování ceremoniál určený nejlepším zmrzlinářům Evropy.
Vyhlašovací program sestával z několika druhů disciplín, v nichž vystoupili na vrcholová místa i čeští zástupci.

Největší pozornost byla upřena na celkové vítěze, kteří svým stanutím na vítězném piedestalu znázorňovali nejenom vrchol svého zmrzlinářského umu, ale i postup do světového finále v záříjovém termínu letošního roku v Rimini.
Nejúspěšnější účastník celkového hodnocení způsobil trochu šok, protože jím nebyl v pravém slova smyslu cukrář, ale farmář! Holanďan z Denekampu nacházejícím se na hranici s Německem, věnující se živočišné výrobě prostě jednoduše přišel, viděl a zvítězil. Jak jednoduché! Samozřejmě na první pohled. Samotná skutečnost má mnohem složitější pozadí, jak se nám svěřil samotný vítěz Erik Kuiper, který potvrdil dávno známý poznatek, že základ gastroúspěchu spočívá v surovinách.
To ostatní je, řekněme „skládačka“, spočívající ve vyzkoušeném matematickém vzorci (dodejme ovšem, že hodně náročném), který si ve své počtářské logice vyžaduje jeho neustálou inovaci, pro jehož úspěšnost je nutno udržovat předem daná pravidla, kdy sklouznutí z jedné strany rovnice, byť jen o kousíček, může následně za znamením rovnítka oznamovat výsledkový paskvil.
Vítěz evropského zmrzlinářského mistrovství vlastní skot v počtu 140 kusů, pasoucí se na kvalitních pastvinách, mající výslednici v mimořádné hodnotě mléka. Obdobnou měrou je možné hovořit o včelím produktu, který měl opět ekologický podklad pro jarní med té nejvyšší kvality. Surovinovou směs doplňovaly vlašské ořechy a maliny z vlastní zahrady. Odborně zhotovený jogurt s osobitou příchutí v optimálním poměru tvrdil vítěznou muziku pro nizozemského „kovboje – zmrzlináře“ a umožnil mu vystoupit na tu nejvyšší příčku stupňů evropských vítězů.
Pro holandského mistra Evropy ročníku 2017 byl tento mimořádný počin jeho prvním vítězstvím tohoto druhu v životě. Inu, kdo dobře zamíří, ten i dobře trefí.
Erik Kuiper je tudíž evropským zmrzlinářským šampiónem, se kterým se setkáme v barevném podletí na světovém utkání o světový titul v přímořském Rimini.

 2. pozici nejúspěšnějšího evropského  zmrzlináře docílila Renáta Somogyib ze zmrzlinárny Bringatanya Fagyizó (Gyenesdiás, Maďarsko), která zhotovila sladko-kyselou zmrzlinu ze 70% tmavá čokoláda saothomé, pocházející ze specifické oblasti v Africe, a jihoamerických plodů marakuja dokonale vyvažují smysly. Křupavé krepové vločky a domácí čokoládová omáčka vytvářejí kompletní a harmonickou směs chuťí.

3. místo náleželo Dimitrisi Charalampousi ze zmrzlinárny Palladion (Rhodes, Řecko). Hlavní ingrediencemi bylo čerstvé mléko a nejlepší řecké arašídy, rozpuštěné  s jemně soleným karamelem, doplněné drcenými arašídy a mléčnou čokoládou. Vyvážení mezi vybranými ingrediencemi a vysokou kvalitou syrových surovin dává tomuto receptu jedinečnou, excelentní chuť.

Další ohodnocení získali:

  • Nejlepší prezentace: Nizozemsko – Arjan Nijenhuis z Ijssalon fresh & more v Sluis s „Rose“
  • Kreativita: Belgie – Kim Smet z Lacaś Ijs v Hamme s „Curry banana coconut with lemon grass infusion“

- pokračování -


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.