Cukrář.cz

Reklama



Dort Pišingr

07.07.2017 | Autor: Jürgen Lebelt | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Původcem „pišingru“ je Oscar Pischinger roku 1881, který roku 1918 rozdělil svou firmu mezi rakouské a  německé následníky. Rakouská společnost vyráběla od roku 1945 originální Pischingrův dort ve Wiener Neustadtu, kdy byla pak firma prodána společnosti Bensdorp.

Roku 1949 pak Pischingerův potomek Kurt ve Vídni zavedl opět výrobu Pischingerova dortu, oplatků a čokolády.
Ta byla avšak roku 1980 převedena do majetku čokoládovnické  společnosti  Victor Schmidt & Söhne.
Roku 1994 byla i tato firma koupena společností Nestlé.

Pišingrův dort

10 Karlovarských oplatků
60 g cukru
125 g sekaných mandlí

Krém
250 g másla
50 g cukr moučka
3 vejce
200 g čokolády jemně hořká

Poleva
100 g čokoláda jemně hořká
 kokosový tuk

Zhotovení krokantu
Máslo a cukr rozpustíme. V době kdy hmota dostane lehce hnědou barvu a cukr je rozpuštěn, přidáme mandle. Necháme je lehce opražit vyndáme a vložíme na pečící papír a necháme zchladnout.

Krém
Máslo vyšleháme do pěny a vmícháme moučkový cukr. Přidáváme vejce  v odstupu jedné minuty jedno po druhém za stálého míchání. Čokoládu zahříváme ve vodní lázni po malých kouskách a potom vložíme do krému.
Krokant  rozmělníme a vmícháme do krému.
Horní plochu první oplatky potřeme krémem  a položme na ni druhou oplatku. Tímto způsobem pokračujeme, až jsou všechny oplatky spotřebovány. Poslední oplatku již nenatíráme! Odstavíme do chladu.

Poleva
Rozmělněnou čokoládu rozpustíme s kokosovým tukem a nakonec potřeme celý Pišingrový dor


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.