Cukrář.cz

Reklama



Lychee jely cup

05.04.2017 | Autor: Tomáš Konopka | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Lychee jely cup
Recept paní Anny

1 l Lichee pyré (nebo sirup z růží)
1 l vody
600 g cukru
 40 g konjak prášku
celé Lychee vyloupané bez pecek

Postup

1 - Promícháme konjak s práškem
2 - Vodu a Lychee pyré přivedeme do varu
3 - Vmícháme směs cukru a konjaku
4 - Nalijeme do mylých formiček a ještě za tepla dáme do každé jedno liči
5 - Chladíme asi 2 hodiny

Konjak – 425

Získává se z trvalky vláknitého kořene Amorphopallus konjak, který roste v subtropických a tropických oblastech východní Asie, Japonska a Číny na jih až k Indonésii. Plodí asi 25 cm velké hlízy bohaté na škroby.
Sušené hlízy z konjak rostliny obsahují přibližně 40% glukomannan gumy. Tento polysacharid je vysoce vizkózní. Konjak nemá téměř žádné kalorie, ale má velmi vysoký obsah vlákniny. Je často využíván jako dietní jídlo.
Konjak je v Asii velmi populární a nejčastěji se používá do výrobku Lychee jelly cup a také do moučné směsi na těstoviny. Největším výrobcem a spotřebitelem konjakovým cukrovinek je Japonsko.
Na rozdíl od želatiny a některých dalších běžně používaných želírujících látek, konjak želé netaje snadno v ústech a pokud se želé po vložení do úst nerozkouše, může sklouznout do hrdla a způsobit jeho ucpání neboť se jen velmi pomalu rozpouští a naopak bobtná.
Z tohoto důvodu jsou žélé cukrovinky ve tvaru minipohárků vyrobených z konjaku vážným rizikem pro lidské zdraví, především pro děti.
Použití konjaku do veškerých cukrovinek, včetně želé ve tvaru minipohárků tzv. mini-cups, je proto v rámci EU zakázáno a v Česku jeho použití upravuje vyhláška č.4 2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.