Cukrář.cz

Reklama



GELATO WORLD TOUR - stříbrný finalista / - 2.

31.03.2017 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených


Karel VALENTA - SANI AUTHENTIC ITALIAN GELATO, PRAHA - 2. místo
vlevo Fabio FEDUZZI a vpravo Stefano TARQUINO, zástupci GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI

Karel VALENTA přijel na svou vůbec první soutěž v  životě a trefil rovnou miniaturní kolečko soutěžního terče. "Tak tohle jsem opravdu nečekal," byla jakoby používaná parafráze Karla Gotta na jeho vítězné  umístění. Tělo bez duše a duše bez těla, byla stručná charakteristika vizáže stříbrného Karla Valenty po vyřčení výsledku, který jej nasměřoval do evropského finále do italské Boloně.
Dle jeho odpovědi na otázku jak se bude podobat jeho budoucí zmrzlina pro Boloňu oproti této úvalské stříbrné, odpovídá držitel druhého místa, že základní struktura bude zachována a do odjezdu se bude laborovat s kombinací dalších příchutí, protože dle jeho vyjádření souhra anýze a máty není až tak obvyklá a bude prozkoušeno pozměnění chuťových proporcí s příměsí některých dalších příchutí.
K dosavadní chuťové podobě přivedlo pražského zmrzlináře dlouhodobé laborování se surovinami a hlavním motivem samotné chuťové struktury byla nadcházející sezóna, kdy zmrzlina bývá pod září slunečních paprsků vyhledávána jako druh pochutiny a  osvěžení zároveň. Anýz tak udával speicifický chuťový takt a máta byla zástupným prvkem svěžestí, kdy tak došlo k vyrovnané chuťové rovnici požitek a svěžest. Doplňujícím prvkem byl grep, který dokázal nejlépe sloučit použité ingredience do vyrovnaného celku. Surovinová kombinace byla u Karla spíš pocitová než na podkladě ověřené sofistiky, kdy tento způsob tvorby byl trochu riskantním krokem bez adresnosti jeho dopadu, ale trajektorie vyslané střely, jak ukázal výsledek, směřovala k potřebnémi cíli.

GELATO WORLD TOUR si dnem 28. března vyryla stopu i do české půdy, kde dle zájmu a pozornosti soutěžících včetně publika, nezůstane jen u orientačního označení této světové soutěže, ale svým spolehlivým začátkem dozná určitě vytvoření pevného  základu, na kterém lze vybudovat architektonickou strukturu přesvědčivého významu. Poprvé a s vírou, že ne naposledy, sílila dojmová tendence po každém průběžném ukončení soutěžícího, kdy tento pocit neměl svou oporu pouze v názorovém vyznění pořadatelů, ale byl i vyjádřením  italských zástupců společnosti CARPIGIANI, kteří poskytovali sofistikovanou podporu pro práci s jejich  strojní technikou. A soutěžící? Netřeba poznamenávat, že byť většina šla do zmrzlinářského boje s odkrytím hledím, tak přece jen z jejich pohledů a pracovních úkonů byla znát přítomná dávka respektu nad vážností svěřeného zadání.To na straně jedné, a na té druhé byl podán od každého z nich důkaz jejich mimořádné snahy nejenom po dobrém umístění, ale i odvedení důstojného odkazu ve zmrzlinové tvorbě, kdy z tohoto přesvědčení byla patrna úcta jak k řemeslu samému tak k hodnotě tak významné soutěže, kdy z  finálních výrobků čišel odkaz nefalšované lásky a úcty ke gastronomickým hodnotám tohoto druhu. Každý z nich se své role zmocnil ve zcela vyplněném rámci svých poznatků a možností, kdy soutěžní fázi povýšil na opravdový výtvarný úkon, který byl tvořen duší a řemeslná rutina povýšena na školu hrou, přesně jakoby v duchu učitele národů Jana Amose Komenského, který v zastoupení všech soutěžících slavil toho dne své tak trochu "šišaté" výročí 425 roku svého zrodu.

Martin HVĚZDA - majitel a jednatel společnosti EISKON, organizátor GELATO WORLD TOUR. K uvedeným náleží ještě Petr ŠPIČKA obchodní vedoucí firmy EISKON a řídící jednotka národního kola.

Laura DUCA, asistentka
Laura DUCA, asistentka

Laura DUCA, asistentka
GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI

EISKON výhradní dovozce zmrzlinových strojů CARPIGIANI a dodavatel gastronomických zařízení pro kavárny, cukrárny a  gastro subjekty,  byl organizátorem českého národního kola věhlasné zmrzlinářské soutěže GELATO WORLD TOUR, kdy se tak napojil na dnes již rozvětvenou zmrzlinářsko - soutěžní rodinu Evropy i potažmo celého světa, která si prostřednictvím ledové pochoutky dává soutěžní dostavení v prvním státě zmrzliny v Itálii. A to v duální podobě mistrovství Evropy s místem konání v historické Boloni s vrcholem celé akce mající status mistrovství světa, v hlavním městě cukrářských a zmrzlinářských veletrhů v Rimini. Česká republika bude mít tak své evropské zastoupení prostřednictvím dvou nejvýše postavených soutěžících úvalového národního kola a my nejenomže jim budeme držet palce  s přáním co nejlepšího úspěchu, ale budeme se svým reportážním mikrofonem rovněž u toho.

 

 

 


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.