Cukrář.cz

Reklama



Dortové těsto

27.03.2017 | Autor: Jana a Hav. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Vybraný příspěvek od našich čtenářek na téma dortové těsto

Na dorty dělám piškotové těsto s ořechy nebo i bez nich.
Poměr je následující, např. z 10 vajec:
10 bílků vyšlehat do tuha, přidat
20 polévkových lžic krystal. cukru, zašlehat opět do tuha, přidat 10 žloutků a zase šlehat, už to nebude tuhé, nakonec lehce vmíchat (už ne šlehat) 20 lžic sypké hmoty. Platí pravidlo, že chci-li těsto kakaové, dám třeba 5 polévkových lžic kakaa a mouky jen 15, nebo 3 lžíce kakaa, 3 lžíce ořechů a 14 lžic mouky. Prostě celkem 20 lžic, chci-li tam něco víc než jen mouku, musím té mouky ubrat a nahradit ji, čím chci. Asi to vysvětluju dost kostrbatě, ale je to strašně jednoduché, na jedno vajíčko 2 lžíce cukru a 2 lžíce mouky (nebo kakaa, ořechů, kokosu...) Líbí se mi, že se při tomto způsobu ušpiní jen jedna mísa a jedny šlehací metly.

Mám výborné třené těsto na tmavý dort, dělala ho již babička :
10 dkg másla, 30 dkg cukru, 6 dkg kakaa, 12 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 6 vajec, šťáva z 1/2 citronu - tak zní originální recept, já dávám jen 5 dkg kakaa a místo citronové šťávy 2 lžíce rumu.
Máslo utřeme (ušleháme ručním šlehačem) do pěny, přidáme cukr s kakaem , žloutky a citrónovou šťávu nebo rum a dále třeme, pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.