Cukrář.cz

Reklama



Tenkrát a dnes - je to náhoda?

11.05.2016 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Text psaný kurzívou je popis situace, která nastala v našem státě v roce 1931, tedy o 85 roků dříve. Avšak při jeho přečtení se jaksi není možné zbavit pocitu, že článek popisuje situaci konkrétního dneška.

Na prahu nového roku  si dáváme tuto otázku a ptáme se zda bude pro nás cukráře- živnostníky ještě horší nebo lepší? To je otázka na kterou bychom si mohli odpovědět, že asi lepší už nebude, ale určitě horší.
První známka toho jest, že náš stát zvýšil o půl miliardy rozpočet, dále zvýšil daně, jízdenky na dráze, zvedl poštovné, zhoršil trestní sankci u obratové daně aby poplatníci mohli tuto daň lépe platiti a jiné a jiné věci podniká. Děje se to vše na úkor největších poplatníků, živnostníků, obchodníků a průmyslu.
Je tedy otázkou zdali tito poplatníci tato břemena dále unesou. Zvláště teď, kdy poměry u výroby i u obchodu jsou horší a horší. Obchody jsou čím dál menší, protože pracující lid nemá peníze a druzí kteří je mají, šetří a počítají na horší doby. Každý se jen uskrovňuje jak může, zvláště živnostník musí umět počítati aby vyšel.
Budeme-li chtít u nás současný stav překonati, tak se nesmí žádati, aby se uskrovňoval pouze jednotlivec, ale musí se uskrovniti i naše státní administrace. Šetřit se musí všude a na prvém místě musí umět šetřit vláda našeho státu.
I zde v této těžké době si musí uvědomiti,  že jen úsporami ve vydání se zažehná krize. Je nutno zmenšiti státní rozpočet a takto ulehčiti poplatnictvu, hlavně výrobě a obchodu. Jen tímto způsobem je možno docíliti většího odbytu v obchodě, čímž nastane i větší výroba a zmenší se nezaměstnanost (opravdu jen náhodnou?).

 Vážení čtenáři upozorňujeme, že kurzívový tex byl otištěn v roce 1931 v odborném časopise a jakákoliv podobnost se současným  vládním systémem  České republiky je věcí čistě náhodnou, (ptám se, opravdu jen nhodnou?)


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.