Cukrář.cz

Reklama



Dýňové muffiny

15.02.2016 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Javorový sirup se dává jako surovina do mnoha cukrářských výrbků. Jedním z nich je i pečivo muffin.
Sirup je svou konzistencí podobný tekutému medu. Získává se z husté šťávy javorových stromů. Obsah cukru se rovná hodnotě asi 65 %. Javorový sirup obsahuje sice hodně minerálů, ale skoro žádné vitamíny. Šťáva se při výrobě sirupu převařuje více než padesátkrát, aby se dosáhla jeho optimální konzistence.
Existuje mnoho druhů sirupu a rovněž tak i různé kategorie kvality. Čím je javorový sirup světlejší a jantarového odstínu a jeho aroma je jemnější, tím je i vyšší jeho kvalita.
Otevřenou láhev je nutno skladovat v ledničce, protože javorový sirup má dosti omezenou dobu trvanlivosti.

 

250 g dýně
150 g mouky
1 bal. prášku do pečiva
½ ČL soli
180 g cukru
1ČL skořice
½ ČL kardomom,
muškát
mletý hřebíček
50 g másla
2 vejce
4 PL javorového sirupu
60 g dýňových zrníček

Pro dýňové muffiny lze použít různé druhy dýní. Je rovněž vhodná  i dýně, která byla použitá jako zbytek při vaření hlavního jídla.
Syrovou dýni rozkrojíme, oloupeme a odstraníme. Dýňovou dužinu nakrájíme na malé kostky a vložíme do hrnce. Přidáme trochu vody a soli a přivedeme do varu. Na střední stupni teploty dusíme asi 10 minut do měkka. Případně můžeme vodu slít a dýně mixérem přivést do kašovitého stavu nebo lisem na brambory rozmačkat. Dýňovou směs necháme vychladnout.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr.
Přidáme taktéž skořici kardamom, trochu muškátu a hřebíček v prášku.
Mouku s dalšími ingediencemi dobře rozmícháme. Rozpustíme máslo v malé pánvi na nižší teplotě, sejmeme ze sporáku a necháme zchladnout.
Do dýňové směsi vmícháme vejce, rozpuštěné máslo a javorový sirup. Vše dobře promícháme. Přidáme moučnou směs, až hmota dosáhne lehké vlhkosti. Nemícháme ovšem příliš dlouho, aby se hmota nestala lepivou  a dýně se následně nestaly tvrdé.
Předehřejeme troubu na 15 °C a vložíme dýňová semínka na střední etáž a pražíme asi 10 minut až do dosažení hnědavé barvy. Semínka poté vyjmeme z trouby.
Zvýšíme teplotu trouby na 190 °C. 2 PL semínek odstavíme pro pozdější použití.
Zbylá semínka vmícháme do těsta. Odstavená semínka použijeme na posyp muffin.
Těsto vložíme buď na dobře vymazaný plech pro pečení muffin nebo vložíme do speciálních muffinových papírových forem. Vložíme do trouby na střední etáž a pečeme při teplotě 190 °C  ca 25 – 30 minut. Z forem vyndáváme upečené muffiny opatrně a vkládáme na kuchyňský rošt k vychladnutí. Čerstvě upečené jsou muffiny lehce křupavé. Umístěné v uzavřeném obalu vydrží asi 3-4 dny.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.