Cukrář.cz

Reklama



Cukr a diabetes

17.09.2002 | Autor: Petr Haase | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Nová dietní doporučení pro diabetiky povolují omezené množství cukru. Diabetici, kteří jsou štíhlí a mají dobře kompenzovanou hladinu cukru v krvi, si mohou dovolit až 25g cukru denně. Sladké potraviny si mohou dopřát, ale jen v určitém množství a také jen občas.
Při konzumaci sladkých potravin si musí diabetik umět upravovat dávky inzulinu a zároveň kontrolovat hladinu cukru v krvi. Diabetici s nadváhou, by sladká jídla ani cukr konzumovat neměli, protože obsahují nejen cukry, ale také tuky a ty přispívají k narůstání hmotnosti.
Bylo zjištěno, že mírný příjem cukru nezvyšuje glykémii více, než potraviny obsahující stejné množství glukózy. Cukr je koncentrované sladidlo a jeho dávky musejí být mnohonásobně menší. Cukr si mohou dovolit jen diabetici, kteří jsou léčeni více dávkami inzulinu, měří si pravidelně hladinu cukru v krvi a umějí na zjištěnou glykémii reagovat. Je nutné, aby si také hlídali svou hmotnost, protože nadváha může zhoršovat jejich zdravotní stav.
Používat při pečení pro diabetiky náhradní sladidla, se příliš nedoporučuje, protože tyto výrobky většinou obsahují téměř stejný obsah sacharidů jako výrobky s cukrem. Konzumovat takzvané DIA výrobky ve větším množství a říkat si „to je DIA, to můžu“ je sporné.
Proto se doporučuje péct i pro diabetiky s cukrem, ale použít aspoň o třetinu méně cukru, než je uvedeno v receptu. Péct s cukrem má jednu výhodu: diabetik není na výrobek sám, zkonzumuje ho méně a ostatní (nediabetici) si mohou povrch výrobku ještě pocukrovat.

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.