Cukrář.cz

Reklama



Čokoláda pro znalce - 4.

22.11.2015 | Autor: Chloé Doutre-Rousselová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

- Co jste cítili, když jste ji dali do úst?

- Jak dlouho trvalo než se chuti rozvinuly?

- Jakou jste měli náladu před ochutnáním? Byli jste šťastni a spokojení,
  nebo jste měli špatnou náladu a potřebovali jste útěchu?

- Jaký zvláštní význam (případně) měla tato nová čokoláda oneho dne pro
  váš život?

Až příště ochutnáte stejnou čokoládu, vraťte se ke svému záznamu a zkoumejte, zda se váš názor nezměnil. Naše chuťové schopnosti se vyvíjejí, aniž bychom si to uvědomovali.
Například lidé, kteří si myslí, že zjistili něco zvláštního, když poznali nějakou slavnou bio-čokoládu, mohou později zjistit, že tato čokoláda zanechává v ústech a v hrdle zvláštní sladkou pachuť a hořkost podobně jako mnohem levnější produkty.

Naučte se rozeznávat čokoládu od cukrovinek

Společnost Chocolate Society byla vytvořena před čtyřmi lety třemi zapálenými nadšenci pro čokoládu. Jednou z hlavních priorit společnosti je upozorňovat na rozdíl mezi složitou pochoutkou, jaké nejlepší kuchaři a labužnící říkají čokoláda, a podřadnými cukrovinkami, jichž Britové spotřebují každý týden tuny.
Hlavní surovinou při výrobě nejprodávanějších čokoládových tyčinek a bonbonů není kakao ( v průměru pouhých 20 %), ale cukr, rostlinný tuk a sušené mléko. To jsou viníci, kteří způsobují, že má čokoláda neprávem pověst zbytečné rozmařilosti, po níž se tloustne, kazí se zuby a na níž si můžeme vypěstovat návyk.
Pravá čokoláda je však mnohem čistší, mnohem zdravější výrobek. Například jediný čtvereček čokolády Guanaja Noire (vyráběné francouzskou čokoládovnou Valrhona poblíž Lyonu) obsahuje 70 % kakaa, avšak jen desetinu množství cukru obsaženého v obvyklé takzvané tabulkové čokoládě.
Možná si myslíte, že to jsou silná slova. Patříte-li však mezi příznivce čokolády, kterých je dnes stále více a kteří berou čokoládu vážně, staňte se příznivcem Chocolate Society!

Budete v dobré společnosti

Chocolate Society se snaží vylepšit postavení čokolády jako jedné z pochoutek pro labužníky.
Pravá čokoláda pečlivě vyrobená z přírodních surovin, je podobný produkt jako vynikající klaret nebo sladová whisky. Každá čokoláda má svůj zvláštní charakter, svoje aroma a chuť. Stejně jako káva se také kakao liší podle místa svého původu, typu kakaového bobu a směsí. Chuť čokolády se vyznačuje mnoha jemnými rozdíly.
Po mém vstupu jsem poznala  kolik mi toho ve znalectví čokolády ještě schází. Splečnost zpochybnila moje zakořeněné názory, a načila jsem se přijímat nové myšlenky, což je velmi důležité, chcete-li se stát skutečným znalcem.
Setkala jsem se v klubu s pařížským výrobcem čokolády Robertem Linxem. V té době jsem patřila mezi mezi zájemce, s nimiž se často setkávám - milovníky čokolády, kteří s hrdostí v hlase tvrdí, že "jedí pouze hořkou čokoládu"
Když mi pan Linxe nabídl jednu ze svých čokolád, zeptala jsem se hrdě, zda může být hořká. Usmál se a nabídl mi mléčnou. Tváří v tvář mistru čokolády té doby jsem spolkla svou hrdost a zároveň také čokoládu. Zjistila jsem, že je skutečně vynikající. Od té doby jsem začal říkat, že si raději dám dobrou mléčnou čokoládu, než špatnou hořkou. A když někdo říká, že jí pouze hořkou čokoládu, vím, že ještě neprozřel.
Ve Velké Británii začíná působit další zajímavý klub Academy of Chocolate. Chce udělovat ceny za čokoládu a poskytovat konzultace týkající se  se dobré čokolády.

A nakonec

Tatínek se mě jednou zeptal, co bych dělala, kdyby se u mne projevila alergie na čokoládu. Jeho otázka mne zarazila. Ze svých studií (jsem agronomka) vím, že se u člověka může projevit v kterémkoli věku alergie téměř na cokoli. Myšlenka, že bych mohla mít alergii na čokoládu byla u mne hrozná. Pak jsem si uvědomila, co bych v tomto případě udělala. Řekla jsem: "Našla bych si nějakou jinou vášeň".
Zatím se u mne bohudík alergie neprojevila. Jakmile začnete objevovat, jak vynikající může čokoláda být, určitě vás začne přitahovat chuť pravé čokolády, i když její nalezení nebude pro vás vždycky snadné. Kdyby ale bylo snadné ji najít, nemuseli bychom sestavovat seznamy čokolád do záchranného balíčku na pustý ostrov. Věděli bychom, že stačí zajít do prvního obchodu a koupit si to pravé.
A přitom by to mělo být snadné. Zhruba 95 % čokolády na světě se vyrábí v továrnách.


Dnes je úterý úterý 16. dubna 2024
svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.