Cukrář.cz

Reklama



Souboj dortu s marcipánem

15.01.2015 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Na tohle s téma se nám sešlo mnoho čtenářských příspěvků z nichž jsme udělali souhrn jednoho proudu přibližných názorů a zkušeností, které předkládáme k možnosti použití.

I já prošla zkušeností roztékání potahovací hmoty míchané s pravým marcipánem. Ještě že si svatební dort odvezli v pravý čas.
Ale! Jednoduše řečeno, není lednice, jako lednice. Časem jsem zjistila, že v lednici se systémem chlazení "no frost" se mi nejen roztékají /a to doslova/ potahovací hmoty, ale vlhnou laskonky, jádrové kornoutky atd.
V obyčejné lednici ne. Teď budu dělat test tak, že si vyrobím různé věci dvojmo a budu zkoušet, co na to lednice. Zvažuji možnost koupě další velké lednice s prosklenými dveřmi, abych měla prostor na velké svatební dorty. Je to samozřejmě s rizikem, že dosáhnu stejného efektu za drahé peníze.

Další uživatelky našeho portálu shrnují své poznatky do následujících vět.

Pravý marcipán (kupovaný) se mi téměř "roztékal" na krému.
Rovněž se marcipan nesnáší se želatinou, kdy se začne též roztékat.
Marcipán (použila jsem opět pravý) lze nechat v lednici jakkoli dlouho a nic se s ním nestane, jen časem ztuhne.
Zkoušela jsem na zdobení dortu použít místo pravého marcipánu hmotu K2 - i když se mi lepila víc než marcipán. Mám ji raději - líp se mi s ni pracuje a lepení jde odstranit použitím potravinářského škrobu (osobně nezkoušeno).  Též vyjde levněji K2 než kupovaný pravý marcipán. K2 tuhne mnohem rychleji a během několika dnů je tvrdá jako kámen - takže jestli chcete, aby ozdoby z K2 byly k jidlu, je nutno zdobit těsně před darovaním dortu.
Já používám k potažení dortů marcipán smíchaný s fondánem na polévání věnečků. Ovšem mám na mysli opravdový mandlový marcipán, ne náhražku ze sušeného mléka. Dá to trochu práce, než ze dvou tuhých hmot zpracuji rukama vláčnou "plastelínu", ale výborně se na cukru rozválí, je pěkně bílá a výborně se barví. Dort potírám bílým krémem, jednou jsem použila tmavou marmeládu pod svatební dort (to byl nápad!) a hmota se na jednom místě protrhla a záplatované místo bylo pořád zbarvené růžově. Tato hmota v ledničce i s krémem neudělá vůbec nic, je naprosto v pořádku i druhý den.

Já mám taky špatné zkušenosti s potahováním marcipánem, který z boků stéká. Naposledy jsem měla potáhlou panenku a do rána mi celá sukně stekla (ale je pravda že jsem měla už málo marcipánu a tak byl tenký), tak jsem ji ozdobila krémem a dětem se líbila ještě víc než předtím. Při zhotovování poprsí jsem celý dort potřela štětcem s měkým chlupem rychletuhnoucí čokoládou z pytlík, naředěnou slunečnicovým olejem(pěkně se s ní pracuje,netuhne pod rukou a po ztuhnutí jde pěkně krájet-bílá se dá i obarvit). Použila jsem 1bílou a asi půl pytlíku oříškové a malinko jsem to přibarvila červenou.Takže to vypadalo jako opálené tělo.
Po ztuhnutí, trvá to chvíli, jsem výrobek ozdobila růžovočerveným krémem a malými stříbrnými perličkami, kterými  jsem posypala podprsenku. Z velkých jsem zhotovila dvojitý náhrdelník a výsledek byl úžasný, nad mé očekávání.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.