Cukrář.cz

Reklama



Vanilka

06.08.2002 | Autor: Petr Haase | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Vanilka je nejjemnější a také nejdražší koření používané v cukrářství. Je to plod vanilkového keře „Orchideje“, žlutozeleného květu, který se pěstuje obzvláště v těchto zemích: Mexiko, Peru, Brazílie, Madagaskar, Venezuela, Ceylon, Java, Mauritius, Kamerun, Tahiti a v jiných tropických krajinách. Po odkvětu vyrůstá v dlouhé úzké plody, dosahující 15-25 cm délky, které dozrávají teprve ve druhém roce. Sklízejí se však již před úplným dozráním a pak se na slunci, nebo uměle suší. Takto sklizené a usušené plody se ponoří do vařící vody a nechávají se potit. Tuto proceduru prodělávají, až se docílí žádoucí barvy. Nejlepší vanilka je bezesporu z Mexika, je plnotučná a má vynikající aroma, kterému se žádná jiná vanilka nemůže rovnat. Nejznámější vanilka, která se dostává k nám je „Bourbonská“, pěstovaná na Madagaskaru. Méněcenné druhy vanilky pocházejí z Brazílie a Venezuely. Rozřízneme-li vanilku podélně, nachází se uvnitř plodu nesčetné množství malých, jemných černých jadérek, které vlastně mají tu největší cenu. Ostatní je jen slupka natáhlá chutí a vůní. Dobrá vanilka nesmí být příliš scvrklá. Musí být dosti ohebná , na povrchu má mít usazené podlouhlé krystalky (pravý vanilín). Vanilka se musí uchovávat zabalená v dobře těsnící nádobě na chladném místě, aby si uchovala svou chuť i vůni.

Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.