Cukrář.cz

Reklama



Vyhláška o požadavcích na prodej potravin zlikviduje obchody

19.07.2002 | Autor: CTK | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Vyhláška o hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejen, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví, by mohla zlikvidovat řadu především malých obchodů. Vyhláška, která jde v řadě případů nad rámec evropské směrnice, ale i stavebního zákona, totiž podle
Svazu obchodu zavádí řadu velmi finančně náročných a přitom
nesmyslných požadavků.
Jako nebalené potraviny by se například mohlo samoobslužně prodávat jen ovoce a zelenina, chléb a pečivo bez plnění a ozdob. Přitom za ozdobu je považována i sůl na pečivu, sdělila členka představenstva Svazu obchodu Jana Kváčová. Takové opatření by omezilo především spotřebitele a přineslo by zdražení zboží, protože řadu produktů nyní prodávaných samoobslužně by mohly obchody prodávat jen u obsluhovaných pultů, což by s sebou neslo vyšší náklady.
Pro menší obchodníky by však největší problém znamenaly požadavky na samotné prodejny. Například v jakékoli prodejně, kde je prodáváno nebalené zboží u pultu, by musely mít prodavačky k dispozici umyvadlo s bezdotykovou, tedy senzorem ovládanou, baterií s vodou nad 45 stupňů. Přitom například ve stáncích s tepelně upravovaným občerstvením, které zákon nepovažuje za prodejnu ale stravovací zařízení, jsou požadavky na hygienu mnohem mírnější.
Ve všech prodejnách, kde se nebalené potraviny připravují k prodeji by obchodníci museli mít zavedenou klimatizaci. Přitom vyhláška jasně nestanovuje zda takto přísné požadavky bude uplatňovat jen na nově stavěné obchody nebo i na stávající. Pokud by stavební úpravy měly platit i pro stávající obchody nepočítá vyhláška z žádnou lhůtou, do které by bylo nutné provozovnu přestavět. Viceprezident Svazu obchodu Petr Brožek připomněl, že vzhledem k tomu, že vyhláška ukládá podnikatelům povinnosti a omezuje podnikatelskou činnost, což může jen zákon, doporučila ji přepracovat také legislativní rada vlády.

Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.