Cukrář.cz

Reklama



Rolníci zažalovali Eastern Sugar kvůli uzavření cukrovaru Modřany

11.04.2002 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Pěstitelé cukrovky zažalovali společnost Eastern Sugar kvůli uzavření cukrovaru v Modřanech. Předmětem soudní žaloby je zneužití monopolního postavení, kdy firma připravila o odbyt 61 producentů cukrovky, řekl Josef Kubiš z Agrární komory. Další žaloba se týká toho, že společnost v loňském roce nevyrobila objem cukru odpovídající přidělené kvótě, čímž zemědělce rovněž poškodila, dodal.
Pěstitelé uvažují ještě o soudním vymáhání náhrady škody, která jim může vzniknout při prodeji letošní sklizně cukrovky. Většina z nich totiž i přes ztrátu dosavadního odběratele zasela. "Kdybychom nezaseli letos, tak už zřejmě nikdy," řekl Kubiš. Zemědělci podle něj uzavřeli smlouvy s cukrovary TTD Dobrovice, Vrdy nebo Český Brod.
Dobrovice ale v případě, že jim nebude zvýšena kvóta převodem od Eastern Sugar, vykoupí cukrovku z rajónu Modřan kvůli nutnosti vývozu vyrobeného cukru jen za světové ceny kolem 500 korun za tunu. Domácí cena v rámci systému kvót přitom přesahuje 900 korun za tunu. Právě podle konečných podmínek prodeje určí případně pěstitelé škodu, jejíž náhradu budou soudně vymáhat.
Místopředseda představenstva a.s. Eastern Sugar ČR Radoslav Hrabal již dříve uvedl, že firma nejednala v případě uzavření cukrovaru v Modřanech v rozporu se zákonem a nepovažuje proto žalobu za opodstatněnou.
Eastern Sugar uzavření cukrovaru zdůvodnila tím, že závod nelze dále rozšířit a doprava v jeho okolí je přetížená. Modřanský závod loni vyrobil 21 tisíc tun cukru a jeho dodavatelé pěstovali surovinu na 3370 hektarech.
Kromě Modřan provozuje Eastern Sugar v tuzemsku ještě cukrovary v Hrochově Týnci, Němčicích a Kojetíně. Jejich souhrnná výroba loni činila 133.000 tun cukru.

Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.