Cukrář.cz

Reklama



ČR zachová ochranu domácího trhu s cukrem až do března 2003

04.04.2002 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Česká republika bude opatření na ochranu domácího trhu s cukrem před dovozy uplatňovat až do 11. března 2003, jak stanovuje původní vládní nařízení z roku 1999. Nová úprava, kterou dnes schválila vláda, pouze snižuje minimální částku cla na 13,5 koruny proti dosavadním 14 korunám za kilogram. Na tiskové konferenci to uvedl Jindřich Marek z tiskového odboru vlády.
Vláda dostala návrh nové úpravy k projednání poté, co ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s ministerstvem zemědělství přezkoumalo nezbytnost dalšího uplatňování ochrany trhu v souladu s domácí právní úpravou a mezinárodními závazky České republiky. Ty tento postup vyžadují v polovině trvání ochranného opatření přijatého na dobu delší než tři roky.
Před zavedením dovozních bariér v září roku 1999 trh s cukrem v ČR ovlivňovaly vysoké importy, což vedlo ke zvýšení zásob cukru a poklesu ceny. V roce 1999 klesly osevní plochy cukrovky na historické minimum 59 tisíc hektarů a výroba cukru činila 395,2 tisíce tun.
Po zavedení ochrany proti dovozům začaly stoupat osevní plochy cukrovky i produkce cukru. Podle ministerstva zemědělství by zrušení ochrany mohlo cukrovarnickému odvětví a následně i pěstitelům cukrovky způsobit existenční problémy. Do nařízení se také promítají změny v seznamu rozvojových a nejméně rozvinutých zemí a upřesňuje se v něm způsob otevírání celních kvót.

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.