Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár v Bzenci – dortová tvorba / -1.

fiogf49gjkf0d



11. sada Moravského poháru v dortové tvorbě roku 2013 náležela pod režisérskou taktovku Bzenci,  tentokrát v nové designaci  Střední škola Gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec.
Jak je patrno z názvu, došlo v tomto školském zařízení k výrazné proměně, a to dvojího druhu. Čas trhnul oponou a z pódia aktivní scény  odešli ti, kteří zde zanechali věčný otisk šlépěje originální kvality.
Byli to otec zakladatel Moravského poháru Emanuel Budík a ten, kdo házel plnými lopatami do parního stroje výkonu, ředitel Emil Ševčík.

Bzenecká škola plná novot

Takto asi bude znít nejvýstižněji mezititulek proměn, které nastaly u školy, která svými cukrářskými výsledky dokázala s úspěchem konkurovat gigantům jakými jsou Praha, Brno a další metropole Česka, na mnohem personálně obsazenějších soutěžích, než tomu bývá při Moravském poháru. A nejenom konkurovat, ale i nejednou předčít.
A právě cukrové vavříny byly - a stále jsou - jednou z nejlepších navigací pro ty, kterým název Bzenec mnoho neříkal, případně říkal-li vůbec co.
Prvou proměnou bylo sloučení oborů gastronomie, hotelnictví, lesnictví a rybářství.
Proměnou druhou, byla nová postava v čele všech sloučených  studijních oborů, kterou je ředitel Libor Marčík, o kterém bude řeč v některém z následujících dílů reportáže.

Prozice soutěžního zadání měly následující znění

1. slavnostní výrobek - jedno nebo víceposchoďový dort libovolného tvaru do hmotnosti 5-ti kg na volné téma a degustační vzorek. jeho hmotnost do se rovná hodnotě cca 1kg, a podmínkou zhotovení  jsou stejné suroviny a chuťově odpovídat slavnostnímu dortu. Nemusí být nazdoben.
2. tři druhy dezertů – od každého druhu 6 kusů + 3 kusy na hodnocení. Stanovená hmotnost je do 40g u jednoho kusu dezertu.
3. dekorační výrobek z jedlých materiálů (např. modelovací hmoty, čokolády, griliáže, karamelu, plastického cukru apod.)

Ze čtrnácti soutěžících byla většina v duchu názvu soutěže z Moravy a dva účastníci byli věrní přátelé z Bratislavy a Nitry.



 
 
   Vítězná práce Moniky Kroupové, SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec

O stupně vítězů se podělila trojice dívek v pořadí:

1 – Kroupová Monika, SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec
2 – Parmová Hana,Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm
3 – Vaculová Veronika, SŠ hotelová a služeb Kroměříž


   
     Zleva: 3. - Vaculová Veronika  1. - Kroupová Monika  2. - Parmová Hana                         
                               - pokračování -



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.