Cukrář.cz

Reklama



Švýcarská čokoláda dorazila již do Číny

06.12.2012 | Autor: Petra Paříková | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


V Curychu se povídá, že kdo jednou začne pracovat pro Lindt, jen tak už ho neopustí. Právě Kälin toho může být důkazem.
"Pro firmu pracuji už skoro dvacet let," přiznává energická Švýcarka a otevírá dveře do výrobny Lindor, za nimiž se po výrobních pásech kutálejí čokoládové pralinky.
Ty během výrobního procesu projdou pod rukama mnohých národností. V továrně jich je kolem padesátky. "Já jsem z Káhiry, támhleten je tuším z Rakouska," zakřičí jedna z kontrolorek do hukotu mašin, které zrovna protáčejí formy s právě ochlazenou čokoládou.

S formami pak už stačí jen zaklepat, otevřít je a z na první pohled obyčejných desek začnou vypadávat lesklé čokoládové perly. Ty po další kontrole a úpravě napadají do připravených červených nebo zlatých krabiček. Automaticky je roboti balí teprve necelý měsíc.
Lindt & Sprüngli do produktů a výroby v posledních dvaceti letech investovala více než dvě miliardy franků (přes 42 miliard korun). Jednou z nejvýznamnějších investic posledních let byl čokoládový medvídek Lindt, který se na pultech obchodů objevil loni v zimě.
"Medvídek Lindt prodlužuje naši nejdůležitější sezonu - Vánoce," vysvětluje Kälin. Tím, že se v obchodech objevuje už na přelomu října a listopadu, významně prodlouží vánoční čokoládovou sezonu, a přinese tak do pokladny Lindt další cenné prostředky. Prodeje přitom hned první rok "předčily očekávání".

Čína a Jižní Amerika

Tři čtvrtiny výrobků Lindt ze Švýcarska exportuje, převážně do Austrálie, Asie, do Afriky a Jižní Ameriky. Evropský trh se firmě vyplatí obhospodařovat v rámci Evropské unie - firma vyrábí také v Německu, Itálii, Rakousku a Francii. Že je 25 procent pro domácí trh moc? "Švýcarský trh je sice relativně malý, ale Švýcarsko je světový mistr ve spotřebě čokolády. Sníme skoro 12 kilogramů čokolády za rok," podotýká Kälin.
Nejsladší švýcarský byznys se přitom poslední roky potýká s krizí. Kyselý úsměv na tváři akcionářů firmy Lindt & Sprüngli vyvolaly hlavně pády akcií i prodejů po roce 2008. Obojí už se ale zvedá - firma loni utržila téměř skoro 2,5 miliardy franků.
I tak na ni ale negativně působí dluhová krize, kurzy dolaru a eura a rostoucí ceny kakaa z nestabilního Pobřeží slonoviny, nejvýznamnějšího producenta kakaa na světě.
Lindt & Sprüngli v současné době vidí šanci hlavně na silně rostoucích asijských a jihoamerických trzích. V srpnu v Číně založil novou dceřinou firmu a v nejbližší době tam plánuje otevřít svůj první obchod, prostřednictvím něhož se chce v říši středu začít zviditelňovat.
"Chceme se v Číně dlouhodobě etablovat jako výrobce prémiové čokolády. Proto si na to vezmeme potřebný čas, abychom tento důležitý trh krok za krokem dobyli a docílili solidní pozice," říká Kälin. Konkrétnější ale zatím být nechce.
Výrobu ale firma do Asie přesouvat neplánuje, tak jak to udělali někteří její konkurenti. "Jsme hrdí na naše švýcarské kořeny a nechceme produkci přesunout, ani z finančních důvodů," prohlašuje Kälin a se zájmem pozoruje asi tucet žen, které mají plné ruce pestrobarevných stužek a mašlí. V továrně, která podle Kälin nabízí jeden z nejhezčích výhledů v curyšském regionu, už začala jarní sezona.

Lindt & Sprüngli v číslech

2488 MILIONŮ CHF (švýcarských franků, tedy více než 52 miliard korun) loni utržil čokoládový gigant. Čistý zisk se loni vyšplhal na více než 5 miliard korun.

550-600 ZAMĚSTNANCŮ pracuje v centrále firmy - ve švýcarském Kilchbergu u Curychu -, kde se mimo jiné vyrábí tabulkové čokolády a pralinky Lindor. Celosvětově koncern zaměstnává téměř 8 tisíc lidí. Má celkem osm výrobních společností - šest v Evropě, dvě v USA.

167 LET Tolikáté výročí letos slaví firma Lindt & Sprüngli. V roce 1845 začal David Sprüngli v centru Curychu jako první ve Švýcarsku vyrábět tabulkovou čokoládu. Do té doby se čokoláda pila. Dříve výhradně rodinná firma Sprüngli, jejíž jméno dnes nese většina firemních obchodů ve Švýcarsku, se na konci 19. století spojila s firmou Lindt.

100 ZEMÍ Ve více než stovce zemí světa jsou k dostání čokoládové výrobky švýcarské firmy. Lindt & Sprüngli nejvíc utrží v Severní Americe, v Německu, ve Švýcarsku a Francii. Firma má celosvětově 19 sesterských společností.


Světový trh

 Největší světoví výrobci cukrovinek
(podle čistých tržeb za rok 2011, miliardy dolarů)

1. Kraft Foods (USA) 19,96
2. Mars (USA) 16,20
3. Nestlé (Švýcarsko) 12,81
4. Ferrero Group (Itálie) 9,61
5. Hershey Foods (USA) 6,11
6. Lindt & Sprüngli (Švýcarsko) 2,80


DLOUHODOBÉ INVESTICE
Lindt & Sprüngli do produktů a výroby v posledních dvaceti letech investovala více než dvě miliardy švýcarských franků.

zdroj: ihned.cz


Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.