Cukrář.cz

Reklama



To snad není možné, další michelinská hvězda!

16.03.2012 | Autor: Petra Pospěchová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

V době, kdy jsem dokončoval reportáž o michelinské hvězdě pro Alcron a jejího šéfkuchaře Romana Pauluse (viz. článek níže), dorazila ke mně zprávu o další michelinské hvězdě udělené Restauraci La Degustation BohĂŞme Bourgeoise.  Zprvu jsem myslel, že se jedná o tiskařského šotka, ale opak je pravdou, kdy tak restauraci a jejímu šéfkuchaři s veškerou upřímností blahopřejeme. V prvotním domnění, že se jedná v případě Romana Pauluse o jedinou michelinskou hvězdu tohoto roku, jsem napsal, že se jde o prvý ryzí český Michelin. Protože nevím, v jakém časovém sledu  byly obě hvězdy uděleny, tak v opravě dodávám, že obě dvě michelinské hvězdičky jsou prvé v držení dvou českých šéfkuchařů.
J.Ř. z V. - Cukrar.cz

Restaurace La Degustation BohĂŞme Bourgeoise na rohu pražské Haštalské ulice má nad vchodovými dveřmi vyvedené tři rendlíky, podobné těm, které visí v kuchyni uvnitř. Ty v kuchyni můžete vidět stejně snadno jako jejich obrázky nad vchodem - kuchyně je totiž plně otevřená do restaurace, a hosté se tak mohou kuchařům dívat doslova pod ruce.

Když podnik před šesti lety otevíral, rozhodl se majitel pro do té doby zcela nebývalý koncept - degustační menu postavené na inovovaných českých receptech: kulajdě, koprové či hovězím jazyku. "Otevírali jsme s absolutním nadšením nad novým přístupem. Rozhodně mě tehdy ale nenapadlo, že nadchneme i inspektory Michelinu tak, že nám dají hvězdičku," říká šéfkuchař Oldřich Sahajdák poté, co zjistil, že La Degustation dostala v aktuálním vydání michelinského bedekru prestižní hvězdičku.

Hvězdička za svíčkovou

Kromě La Degustation letos získal hvězdičku také Alcron, kde vaří Roman Paulus, na jehož menu najdete kromě jiného i české recepty: svíčkovou nebo telecí líčka se zadělávanou kedlubnou. "Je to průlomové ocenění nejen pro české kuchaře, ale i pro českou gastronomickou tradici," komentoval ocenění šéfkuchař Paulus.
Dosud totiž michelinští inspektoři do letošního roku udělovali hvězdičky pouze podnikům s mezinárodní kuchyní a zahraničním šéfkuchařům působícím v Česku. V minulosti ji získal Brit Phil Carmichael pro Maze a opakovaně také Ital Andrea Accordi ze středozemsky laděného Allegra.
Allegro bylo tři roky českou hvězdičkovou stálicí, na podzim zde však skončil šéfkuchař Accordi a vedení hotelu Four Seasons, kde se podnik nalézá, se rozhodlo pro změnu konceptu restaurace a její celkovou rekonstrukci. Podnik tak po několika měsících otevřel až na začátku tohoto března pod vedením šéfkuchaře Richarda Fuchse a s novým jménem Cotto Crudo.

Michelinští inspektoři proto neměli čas podnik v novém kabátě prozkoumat a restaurace ve Four Seasons o hvězdičku přišla.

Bib do regionů

Kromě hvězdiček Michelin uděluje i ocenění Bib Gourmand, kterým označuje podniky, kde mají dobré jídlo za dobrou cenu. Letos na Biba v Praze dosáhlo šest restaurací. Stejně jako loni jej dostaly SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis, nově pak Sansho a Monastery.
Ve druhém případě jde ovšem o lapsus ze strany Michelinu. Již na podzim totiž bylo jasné, že šéfkuchař Richard Fuchs restauraci opouští, aby vařil v Cotto Crudo. Někdejší Monastery se nyní jmenuje Lichfield a kromě šéfkuchaře a jména se zde výrazně změnil i jídelníček. Biba by podnik podle michelinských pravidel po tak velké změně dostat neměl.
Ačkoliv v počtu hvězdiček Praha za západoevropskými metropolemi zaostává, co do počtu restaurací oceněných Bibem se může rovnat s Vídní (7 Bibů) nebo Berlínem (6 Bibů).

zdroj:ihned.cz


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.