Cukrář.cz

Reklama



SIGEP - FRIGOMAT a jeho zmrzlinoví Titáni / -7.

15.02.2012 | Autor: Jiří Řezáč z Větrníku | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Italská společnost FRIGOMAT v souvislosti s 33. ročníkem zmrzlinářského a cukrářského veletrhu SIGEP v Rimini, sáhla pro svou reprezentaci do nejzazšího arzenálu zmrzlinové techniky svého  strojového  parku a představila těžkotonážní stroje svého úderného arzenálu. Objem, výkonnost a možnosti těchto zmrzlinových výrobníků, jsou ukryty pod názvem TITAN.
A opravdu. Titáni (zde si dovolím použití českého ekvivalentu s prodloužením slabiky prostřednictvím čárky nad á) dělají čest svému názvu a to jak fyzickou velikostí, tak i nadnormativními schopnostmi svého velitelského digitálního ústrojí. Titáni se nám na veletržní přehlídce představili v triu, kdy ovšem při pohledu do registračních statistik italské firmy se dopočítáme čísla 8.
Ostatně, pojďme se přesvědčit.

Začneme od nejmenšího stroje, a to výrobníku zmrzliny TITAN 3S. Ten je konstrukčně situován a zároveň vybaven na extrémní výkyvy teplot směsi, kdy snáší plnění i teplou 85 °C směsí přímo z pasterů. Jeho mikroprocesorový snímač dokáže vyhodnotit stávající proces výroby, teplotu, množství, odpor míchané směsi a další veličiny.
Tedy Titáni pracují dokonce s pojmy jako je hustota směsi a přizpůsobují a zároveň regulují i její odpor! Navíc nerezová míchadla LONG-LIFE s plastovými stíracímí lopatkami, jsou zkonstruována tak, aby zajišťovala maximální šetrnost k chladícímu bubnu, který tím chrání proti jeho vydírání, což má návaznost na maximální účinnost jeho stírání.
Tento výrobník má dokonce zajištěn oplach pro jednoduché očištění. Jedná se o sprchové zařízení, jež lze zapojit na rozvod teplé vody, kdy touto jednoduchou montáží docílíme zvýšení účinnosti.  Navíc je Titan 3S  vybaven praktickou odkapovou vaničkou, která přijde velmi vhod při provozu tohoto stroje ve velkých provozech. Samozřejmostí je prostřednictvím tohoto typu dosažení nejvyšší úrovně hygienických standardů HACCP.

Výrobník zmrzliny TITAN 2, jak číslice  uprostřed jedničky a trojky v chronologie čísel napovídá, je tím středním v řadové skupině Titánů.
Tento stroj se vyznačuje vysokou produkcí, která je navýšena o výrobu sorbetta,  granitu či mražených produktů prostřednictvím nastavení cyklu v požadavku na čas a potřebu promíchání.
Prostřednictvím Titanu 2 dosáhneme ideální hustoty v návaznosti na daný poměr typu a množství směsi, na bázi automaticky řízeného mrazícího cyklu. Po skončení výrobního úkonu je ve výrobníku automaticky zachována i zvolená hustota směsi.
Záměrně nadimenzovaný kompresor a motor, včetně bubnu a míchadla o vysokém průměru, je součin záruky vysokého výkonu, neporuchovosti chodu a dlouhodobé spolehlivosti výrobníku jako celku.
Rovněž titánová dvojka má v sobě zakomponovánu sprchu, skýtající přednosti jako předchozí S3 model. Předností je tzv. antiblokovací systém, který automaticky vyhodnocuje nebezpečí zablokování míchacích lopatek při zvýšeném mechanickém odporu.
Chlazení obstarává tradiční vodní systém, chod stroje  má na starosti elektrická energie o hodnotovém příkonu 4.5 kW, kdy tento odběr je samozřejmě podmíněn napájením 400 volty.

Závěrečná jednička uzavírá námi popisovanou řadu výrobníků točené zmrzliny TITAN a tento stroj je maximum toho co se italským konstruktérům v milánské výrobně zdařilo docílit.
Produkční hodnoty v litrových či kilogramovch hodnotách v poměrovém hodnotě 1 hodiny, jsou dostatečným argumentem pro vyjádření chvály.
Vezmeme-li v potaz kilogramovou produkci, dostaneme se k rozsahovým hodnotám 24 - 90 kg/hod. V litrovém údaji se nám hodnota navyšuje na na údaj 31 - 120 litrů/hod. A to jsou výkony, před kterými znalec tajů a technických hodnot výroby točených zmrzlin smeká a to navíc ve stoji v předklonu.
Samozřejmostí je u titánové jedničky, ale i u ostatních titánových typů, potažmo celé řady značky Frigomat, přítomnost nejvyšší úrovně hygienických standardů HACCP.
Speciální bezpečnostní ovládání je napájeno napětím 24V v souladu s nejnáročnější mezinárodní normou, z čehož vyplývá vysoký výkon a komfort obsluhy. Souhrn všech uvedených předností výrobníků serie TITAN, řadí tato italské zařízení  na výrobu točené zmrzliny mezi absolutně nejlepší ve svém oboru.  Tohle prioritní postavení je odrazem dlouholeté tradice, a bez nadsázky lze říci, že i profesní lásky italských umělců věnujícících se v mnoha generačních sledech výrobě zmrzliny, která má své vyústění ve vysoce kvalitních zmrzlinových výrobnících značky Frigomat.

Pro přesnost je potřebné zdůraznit, že titánová řada je záležitostí pro ty opravdu nejnáročnější zákazníky a že tito gladiátoří frigomatové produkce dokáží dělat opravdu silácké kousky. Právě oni jsou do reportáži o zmrzlinových výrobnících zařazeny z toho důvodu, aby si čtenář či případný pořizovatel těchto předních světových oborových veličin, udělal představu a měl i zároveň přehled, kam až sahají možnosti značky FRIGOMAT.

- pokračování -


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.