Cukrář.cz

Reklama



Čokoláda & víno – umění požitku

03.11.2011 | Autor: Lindt & Sprüngli | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


Zkracující se den, déšť, pošmourno – to vše přispívá k typické podzimní náladě. Do ničeho se nám nechce a jsme často unavení. Splín je ovšem přirozený a podle vyjádření psychologů častým důvodem bývá nedostatek slunečního světla behěm podzimních a zimních měsíců. Často je způsoben i tím, že všechno to, na co jsme se od jara těšili, čili léto a letní počasí, je pryč a představujeme si, že nic dobrého nás již po několik měsíců nečeká.

Jak si zlepšit náladu
Existuje mnoho způsobů a každý z nás má svůj zaručený recept. Pro někoho je synonymem pohlazení na duši kousek kvalitní čokolády, pro jiného doušek dobrého vína, pro dalšího zase skupina přátel. Někdo rád vaří, jiný dá přednost sportu.

A napadlo vás některé zaručené životabudiče spojit? Pozvěte si přátele a zkuste nečekanou kombinaci – zkuste snoubit čokoládu a víno. Bude vás čekat nezapomenutelný a lehce dekadentní zážitek plný vzájemně se doplňujících chutí a vůní. Ale pozor, čokoládu nejen ochutnáváme, součástí zážitku je i dokonalý lesk, typický zvuk, když ji lámete, jemně hořká vůně a sladkohořké aroma. Víte například, že skuteční znalci ochutnávají čokoládu tak, jako se hodnotí kvalitní víno? Rozliší až 400 různých chutí! Pokud správně zkombinujete sytou hořkou čokoládu s elegantním vínem, čeká vás nádherný požitek smyslů. Chutě a vůně vína i čokolády jsou intenzivní, navzájem se doplňují a vyvažují. Rozmanitost jejich tónů může sahat od ovocných a květinových ke kořeněným a ostrým. A jak na to? Vezměte kousek čokolády do úst a nechte ji na patře rozplynout. Poté se napijte doušku vína. Ideální harmonie se dosahuje, když jedna charakteristika nepotírá druhou. Není nic jednoduššího, než se vzdělat - společnost Lindt & Sprüngli ve spolupráci se sommeliéry proto připravila kombinace vína a čokolády, které se doplňují v chuti i vůni.

Co si lidé přejí
Vzhledem k tomu, že kombinace vína a čokolády není v Česku zažitá, společnost Lindt & Sprüngli se rozhodla provést výzkum. Zjistila, že téměř 95 % dotázaných láká zkusit nepoznané a zkombinovat čokoládu a víno. Největší část z nich, celých 30 %, nejvíce zaujala čokoláda Lindt Excellence 70 % Cocoa a Tarapacá Cabernet Sauvignon. Mezi další lákavé kombinace patří Lindt Excellence Orange Intense & Tarapacá Sauvignon nebo Lindt Excellence Chili & Tarapacá Carmenere.



Čokoládová pěna od šéfkuchaře
Titus Eliáš – šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace Na Kopci – exkluzivně připravil z čokolády Lindt Chilli Excellence čokoládovou pěnu. Radí: „Při přípravě tohoto receptu můžete použít i klasickou hořkou čokoládu. Nicméně čokoládová pěna s chilli je provokativní a sexy.“

Suroviny
180 g chilli čokolády
(2 tabulky Lindt Chilli Excellence)
1 lžíce másla
3 vejce
100 g cukru
2 lžíce rumu
5 cl vody

Postup
Připravíme si 3 misky. V jedné rozšleháme žloutky s cukrem doběla. Ve druhé misce vyšleháme sníh z bílků. Do třetí misky rozlámeme čokoládu, přidáme máslo, rum a vodu a vše rozpustíme ve vodní lázni. Do rozpuštěné čokoládové hmoty nejprve přidáme našlehané žloutky a potom přidáme sníh z bílků, který do hmoty zlehka zamícháme a dáváme pozor, aby nám nespadl bílek. Tuto tekutou hmotu nalijeme do připravených skleniček a dáme na 24 hodin vychladit do ledničky. Před podáváním ozdobíme – třeba nitkami chilli a plodem mochyně (neboli Physalis). Z připraveného množství uděláte asi 8 panáků (1 dcl) čokoládové pěny.
 
Rady šéfkuchaře:
• Nebojte se toho, že při prvním ochutnání žádné chilli necítíte. Chuťové pohárky, které vnímají ostrost, jsou na kořeni jazyka, takže nejdřív cítíte sladkou chuť čokolády a až po chvilce ucítíte lehké štípnutí chilli.
• Čokoláda se nesmí přetáhnout horkem, proto ji rozpouštějte nad párou ve vodní lázni.
• Pokud můžete, vše šlehejte ručně, do směsi tak dostanete více vzduchu než při šlehání šlehačem a výsledná pěna bude nadýchanější.
• S čokoládovou pěnou si vychutnejte sklenku červeného vína.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.