Cukrář.cz

Reklama



Věčně provokující marlenka

18.06.2009 | Autor: Mary | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Marlenka, stejně jako medovník, je nesmrtelným a provokujícím námětem pro domácí i profesionální cukráře. Trefit se do originální chuti této mimořádné cukrářské pochoutky není vůbec jednoduché a proto se tento produkt těší tak velké oblibě a snaze přijít jeho tajemství na kloub. Marlenka bývá ale i nejednou zaměňována za medovník. Smutným faktem je, že se tak děje i v restauracích, kdy buďto ze záměru či z nezkušenosti bývá za druhý výrobek nabízena!

Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá (píše Mary). Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.

Těsto:

100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,
700g hladké mouky,

Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 700 g hladké mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.

Krém:
200 g másla,
1 konzerva Salka,
nepovinné : vlašské ořechy, 100 g koňaku.

Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny je důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme a s máslem umixujeme. Až vznikne homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku těsta ( může se smíchat s ořechy či neinstantním kakaem).


Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.