Cukrář.cz

Reklama



Francouzský loupák - croissant

29.05.2009 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 

 

Suroviny

500 g hladké mouky (nejlépe typu 00) + cca 50 g na podsypávání, 60 g krupicového cukru, 50 ml mléka, 30 g droždí, špetku soli, ¨250 g másla, vychlazeného, 2 vejce + 1 žloutek

Na potření:
1 vejce rozmíchané v mléce
__________________________________

Doba přípravy: 40
Chlazení + kynutí: 5 hodin
Pečení: 15 minut
Počet porcí: 12-15 croissant

1. Mísení
Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte cukr, sušené droždí a poté vyklepněte vejce.
Vmíchejte žloutek a vlijte mléko. Směs zpracujte nejprve vařečkou a potom rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky. Pokud máte hnětač, klidně svěřte tuhle část přípravy stroji.

2. Tvárná hmota
Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné. Zkuste je cvičně natáhnout – pokud se objeví trhlina, hněťte dál. Mísu pak přetáhněte fólií na potraviny a těsto v ní nechte 10 minut odpočívat.

3. Natlučení másla
Chladné máslo rozbalte, ale nechte je na obale a poprašte moukou. Potřebujete totiž změnit jeho tvar z kostky na placku, a to jde dobře tlakem válečku. Mouka zabrání jeho přilepování. Nerozohněte se ale příliš, aby máslo neztratilo souměrnost i tvar a z obalu ,neodešlo‘.

4. Geometrie
Odpočaté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše (ideální je plocha chladná, například kovová nebo kamenná) do symetrické placky – obdélníku s kulatými rohy. Máslo položte doprostřed na pomyslnou diagonálu a pěstí je pěkně vtlučte do těsta.

5. Psaníčko
Sejměte obal a placku másla roztlačte prsty, aby byla stejně (asi 1/2 cm) vysoká. Těsto přeložte přes střed másla jako obálku. Nechte ho až půl hodiny odpočívat v chladu. Pak ho rozválejte vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem. Přeložte napůl jako knihu a dejte na půl hodiny do chladu.

6. Rozválejte a skládejte
Těsto rozválejte od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/4 cm. Ten podélně složte na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé). Složené těsto vraťte na hodinu do chladničky.

7. A znovu...
Chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválejte – vždy od středu k okrajům – na známý dlouhý pruh. Složte již popsaným způsobem, dejte vychladit... Abyste dosáhli kýženého lístkování, je nutné opakovat celý proces třikrát. Pak už rozválený pruh neskládejte.

8. Krájejte
Šikmými řezy teď rozkrájejte těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích ‚tureckých půlměsíců‘. Aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, udělejte asi 2cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka.

9. Rolování Eiffelovky
Od naříznuté strany rolujte směrem ke špičce. Při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy slavné věže. Croissanty klaďte na pomaštěný a moukou vysypaný plech.

10. Zasloužený odpočinek
Povrch loupáčků potřete a nechte je na teplém místě asi 3/4 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte 15 minut.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.