Cukrář.cz

Reklama



Ozvěna Moravského poháru

fiogf49gjkf0d

7. ročník Moravského poháru má již týdenní historii a pojďme se s odstupem času ještě jednou vrátit do cukrářského zázemí této stále ještě mladé soutěže, která ukázala letošní výrobní kvalitou, že na otázku její svébytnosti v nahuštěném prostoru všech českých soutěží, dokázala odpovědět příslušnou kvalitou. Znovu musím zopakovat, že mládí nabídnutou šanci uchopilo za správný konec a rozdílnost uměleckého projevu soutěžních výrobků je ve svém průměru, v porovnání soutěže ještě před několika málo lety zcela na odlišné, myšleno kvalitativní, úrovni.
To je jedna stránka věci. Tou druhou je pak zákaznický požadavek, na který se adekvátně váže možnost uplatnění absolventů do vlastní praxe. Zde bychom se dostali do rozsáhlé polemiky, kdy mluva  neomylné statistiky by nám ukázala hrozivý nepoměr zájemců a skutečných vykonavatelů této krásné profese a zároveň i červená čísla ekonomiky vynaložené v tomto směru vlastně vniveč. Navíc z těch co cukrařinu dělají na vlastní noze, je většina, co výrobky mordují na černo v kuchyňských, garážových a kdoví jakých ještě prostorách, kdy všechny vyhlášky, normy a naříízení hygienou počínaje, dostávají velmi silně na zadek.
Na druhé straně je jisté, že zde máme ty odborníky, kteří mají do kvality této profese a tím do jejího rozvoje co říci, a tak alespoň v tomto směru je to pozitivní ukazatel na kterém lze stavět až by jednou přišla potřebná reforma v tomto směru. Ta je zatím dobře zakryta za jinými ukazateli ekonomického vývoje pohybující se v megarozměrech, kde ani tam není vláda schopna všechno ukočírovat, natož v této kolibří váze cukrářského podílu na hospodářském příjmu DPH. Tudíž v tomto směru v dohledné době nic moc nebezpečného nehrozí a může se klidně plýtvat dál.
Ale je to opravdu jiná kapitola a s mladými umělci své profese nemá nic společného.

 
                                            Helena Marečková SŠHL Kroměříž


 
                                                Alžběta Lašková SŠSS (?)


 
                                   Kateřina Radnotyová SŠHG Frenštát p. R.

                                                                                 
                                                 (?)SOŠ SOU Znojmo 
Zástupci této školy při použití státního symbolu, by si měli před soutěží prostudovat základy vexillologie (nauka o vlajkách a praporech)

 
                                        Kristýna Karlíková SŠOS Klimkovice

 
                                                     (?)  SOUP Jeseník



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.