Cukrář.cz

Reklama



Výroba vlastní čokolády

19.01.2009 | Autor: Kudy Gangelberger | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Pro 1 kg čokolády potřebujeme
350 g kakaových bobů (sušených)
200 g kakaového másla
500 cukru moučky nebo krystal

1. Pražení a mletí
Boby očistíme, odstraníme dřevitá a jutová vlákna a pražíme na ploché pánvi tak dlouho, až slupka začíná být křehká a počne se oddělovat.
Průběžně boby promícháme či prohodíme, až po celé ploše svého obvodu změní barvu. Jakmile boby začnou vydávat praskavý zvuk, vyjmeme je z pánve a začneme rukou oddělovat slupku (pozor na horkou teplotu!), vložíme do moždíře a utlučeme do jemné hmoty.
Nakonec, abychom obdrželi jemný prášek, vložíme tuto rozdrcenou hmotu do elektrického mlýnku a důkladně pomeleme do maximální jemnosti. Čím jemněji boby umeleme, tím dosáhneme lepší kvality čokolády.

2. Míchání a ohřev surovin
Vložíme umletou kakaovou hmotu, 200 g kakaového prášku a 500 g moučkového cukruna pánev a zahříváme směs za stálého míchání, až vznikne homogenní hmota pastovité konzistence. Teplota hmota nesmí převýšit 50 °C.

3. Lití do formy
Zchladíme tekutou čokoládovou hmotu na 29 °C a nalijeme do formy (tabulkové, případně i jiné)) a necháme v ledničce zchladnout. Po 30 minutách lze čokoládu bez potíží lámat.

Důležité informace
Základem dobrého zhotovení ve stádiu přípravy je dobré promíchání směsí a v dodržení teplot při ohřevu, kdy se tak zamezí zhoustnutí cukru. V případě nadměrné hustoty hmoty přidáme kakaové máslo.
UPOZORNĚNÍ!!! Při přípravě čokolády se nesmí do hmoty dostat jediná kapka vody!

Autor je cukrář ve švýcarském Lausanne


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.