Cukrář.cz

Reklama



Čokoláda

01.09.2002 | Autor: Jan Osecký | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
První věrohodné zprávy o výrobě čokolády pocházejí z doby objevení Ameriky. Tehdejší obyvatelé Jižní, Střední Ameriky a ostrovů Západní Indie připravovali z plodu kakaovníku rozemletých a s vodou vařených na hustou kaši, s přísadou různého koření, zvláštní koláče, zvané "kokolate".
Do Evropy první čokoládu dovezli Španělé počátkem 16. století. Její výroba byla zpočátku jejich tajemstvím. Až koncem 16. století přivezl italský cestovatel Carletti rovněž z Ameriky do Itálie, kde zároveň ukázal, jak se vyrábí z kakaových zrn chutný nápoj. Odtud se rozšířila výroba čokolády po ostatní Evropě hlavně do Francie, Anglie, Holandska a Španělska.
Již tehdy výrobci poznali, že čokoládu je možno konzumovat nejen jako chutný nápoj, ale jako pochoutku v tuhém stavu. Věděli také, že požíváním čokolády se příjemně podněcuje duševní činnost a posiluje tělo, aniž příliš dráždí nervy jako při pití kávy nebo čaje.
Od té doby se výroba čokolády rozšířila po celém světě a po I. světové válce dosáhla netušeného rozvoje. V USA vyráběla největší americká továrna na čokoládu až 200 tun denně. V Evropě velkého výrobního rozmachu zaznamenala Anglie, Německo a Francie. Velkou produkcí se též vyznačovalo Švýcarsko, které si na světových trzích získalo renomé zavedením vlastního vynálezu mléčných čokolád i ostatních kvalitních výrobků.


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.