Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Čokoláda na bonbóny'

Od: Johny

Vloženo: 03.12.2008 21:51:00

Čokoládu samozřejmě můžete temperovat i v domácích podmínkách. Doporučuji si však sehnat teploměr a obrnit se trpělivostí.

Nejprve musíte čokoládu rozehřát na teplotu kolem 45°C (záleží na druhu čokolády, u některých je uváděna teplota do 40°C, jiné světové publikace uvádějí dokonce teplota pro tmavou čokoládu 50 - 55°C, pro bílou a mléčnou samozřejmě nižsí), tento údaj by měl výrobce uvádět na obalu. Rozehřátí čokolády na přesný stupeň je důležité proto, že kakaové máslo obsahuje více složek tuků a my potřebujeme, aby se všechny tyto složky rozpustily.

Můžete ji rozehřát na vodní lázni (hrozí však riziko, že vám do čokolády kápne voda - tím čokoládu znehodnotíte), nebo můžete s úspěchem použít mikrovlnou troubu. Vždy však čokoládu průběžně mícháme, aby se nám nepřipálila.

Takže čokoládu máme rozehřátou, teď ji potřebujete zchladit zpět na 28 - 29°C, tím se nám vytvoří pevná mikrokrystalická mřížka v čokoládě (čokoláda dostane svou pevnost a lesk). Ochladit čokoládu opět můžete několika způsoby - očkováním - přidáním jemně nasekané čokolády, ochlazením na studené vodní lázni (opět hrozí kontakt vody s čokoládou) a nebo tabulováním na mramoru nebo na jakékoliv desce (např. sektorové desce - pokud mluvíme o domácích podmínkách). Já osobně nejvíce preferuji třetí způsob.

Většinu z celkového množství čokolády vylijeme na desku a čokoládou pomocí karet, nebo špachtlí pohybujeme, roztíráme ji a vracíme zpět dohromady. Provádíme tak dlouho, dokud nám čokoláda na desce nedosáhne oné požadované teploty 28°C.

Poté zchlazenou čokoládu zamícháme zpět do zbylé čokolády, promícháme a změříme, celou masu bychom měli ochladit na teplotu 28°C, pokud se nám toto nezdařilo, celý postup opakujeme, ale nyní již s menším množstvím čokolády.

Poté co se nám podaří celé množství čokolády zchladit, ji opatrně nahřejeme na teplotu, kdy již čokoládu budeme používat - pro tmavou čokoládu je to teplota 30 - 32°C, pro bílou a mléčnou čokoládu je to teplota 29 - 31°C (tyto teploty je nutné udržovat po celou dobu práce s čokoládou).

Vím, že to nevypadá vůbec jednoduše, ale právě práce s pravou čokoládou není nic jednoduchého. Ale můžete mi věřit, že výsledek stojí za snahu, když se vám podaří připravit zářivě lesklé čokoládové bonbóny nebo tenké elegantní spirály ..., tak to zahřeje u srdce. Je to ale práce, jež vyžaduje přesnost, hlavně v dodržování teplot.

Přeji mnoho úpěchů v čokoládovém tvoření.


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.