Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Plněný perník'

Od: Hav

Vloženo: 11.07.2007 18:37:08

Dobrý den paní Heleno. Objevila jsem tyto stránky teprve nedávno a při pročítání příspěvků mě Váš dotaz inspiroval k vyzkoušení invertního cukru a k upečení perníku. Vlastně jsem neměla žádný vyzkoušený recept, ale zkusila jsem jeden, který se mi zdál dobrý. Přestože jsem těsto nenechala odpočívat, byly perníčky neuvěřitelně měkké a neztvrdly.
rozpis - 25dkg medu, 1/8 l vody, 4 žloutky, 25 dkg cukru, v receptu uvedena hladká mouka dle potřeby, ale použila jsem žitnou mouku chlebovou (ne celozrnnou) něco mezi 50 a 60dkg, 15 g sody, perníkové koření dle zvyklosti.
Z předepsaných 25 dkg cukru a vody jsem připravila invertní cukr. Protože jsem laik, tak nevím zda jsem postupovala úplně správně -
rozpis na invertní cukr uveřejněný v sešitě Recepty mistra cukráře 3 - 1 kg krupicového cukru, 40dkg vody, 2 g kyseliny vinné nebo citronové, 4 g jedlé sody. Krupicový cukr svaříme s vodou na hustší sirup, pak přerušíme var a přidáme v malém množství vody rospuštěnou kyselinu. Mělo by dojít k rozkladu cukru a roztok by se měl zbarvit do světlecitonové barvy. Inverzi přerušíme přidáním jedlé sody. (POZOR - po přidání sody roztok silně pění)
tak jsem tedy podle naznačeného postupu připravila invertní cukr z v receptu předepsaných 25 dkg. Měla jsem pocit, že se mi roztok moc do žlutava nezabarvil i reakce sody nebyla nijak bouřlivá, přesto si myslím, že se výsledek dostavil.
Do teplého roztoku jsem přimíchala med pak rozšlehané žloutky, koření, sodu a mouku, až vzniklo tvárné těsto, ale ne příliš tuhé. Pak jsem hned rozválela na silnější placku, rozkrájela na čtverečky a dala prudce péct. Perníčky byly hned měkoučké a už neztvrdly. Nepotírala jsem je ničím ani před ani po upečení. Spojila jsem je nádivkou z povidel zahuštěných piškotovými drobečky. (zkoušela jsem i rybízovou a meruňkovou marmeládu, ale povidla byla nejlepší). Slepené perníčky jsem potřela čokoládou a druhý den, kdy byly stále měkoučké, jsem každý perník zabalila do potravinové fólie. Snědli jsme je během 3 dnů, takže nevím jak dlouho vydrží vláčné.Myslím si, že vliv na měkkost má nejen invertní cukr, ale i žitná mouka (koupila jsem ji v TESCU).


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.